20.7 C
Banja Luka

Otkrivamo nove detalje akcije „Afrodita“ u Banjaluci: Uhapšeni poreski INSPEKTORI TRAŽILI MITO kako bi prećutali ozbiljan prekršaj

Okružni sud u Banjaluci odredio je pritvor poreskim inspektorima Republike Srpske uhapšenim u akciji kodnog naziva „Afrodita“.

Diplomiranim ekonomistima i poreskim inspektorima Igoru Grahovcu (39), Dragoslavu Tubiću (38) i Snežani Dragičević Mitrović (44) pritvor je određen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke.

Privođenje poreskih inspektora uhapšenih u akciji Afrodita
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Osumnjičeni Grahovac tereti se za krivično djelo trgovina uticajem, dok se Tubić i Dragičević Mitrovićeva terete za primanje mita.

Uhapšene poreske inspektore skupo je koštala kontrola jednog salona ljepote na području Banjaluke tokom novembra ove godine.

Srpskainfo saznaje da su uhapšeni poreski inspektori tokom poreske kontrole u salonu ljepote utvrdili da postoje dokazi o imovini, obavezama ili izdacima koji se ne mogu objasniti prijavljenim prihodima koje poreski obveznik ima na raspolaganju.

Osumnjičeni Grahovac tereti se da je kao ovlašteno službeno lice Poreske uprave RS iskoristio svoj službeni položaj i posredovao da osumnjičeni Tubić i Dragičević Mitrovićeva koji su vršili postupak poreske kontrole salona ljepote, ne izvrše službenu radnju obračuna posebnog poreza na uvećanje imovine u punom iznosu koja se morala izvršiti u skladu Zakonom o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu.

Tako su tokom kontrole osumnjičeni Tubić i Dragičević Mitrovićeva prvo tražili 6.000 maraka od vlasnika, ali su na kraju primili mito od 5.000 maraka,nakon čega su uhapšeni u akciji MUP Srpske čiji je kodni naziv bio „Afrodita“.

Upravo je prilikom određivanja pritvora kao otežavajuća okolnost cijenjena velika upornost i bezobzirnost osumnjičenih prilikom uzimanja mita.

Primopredaja novca obavljena je u jednom lokalu u Banjaluci.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here