Naslovna Crna Hronika Otkriveno gdje je trebala biti isporučen DROGA! Firma iz Trebinja bila uvoznik...

Otkriveno gdje je trebala biti isporučen DROGA! Firma iz Trebinja bila uvoznik 220 kilograma heroina

0

U Luci Ploče zaplijenjeno je 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina ukupne vrijednosti 17 miliona evra, što je do sad najveća zaplijena droge u Hrvatskoj. Policija je otkrila da je firma iz Trebinja u BiH bila uvoznik 220 kilograma heroina koji je stigao u kontejneru iz Turske, objavio je Jutarnji list.

Firma iz Trebinja angažovala je hrvatskog špeditera za prevoz kontejnera s drogom koja je trebala doputovati do krajnjeg odredišta u Belgiji, ali je izvađena u Hrvatskoj, nakon čega su kocke s olovom zavarene, a samo je jedna pošiljka s heroinom stigla do odredišta.

Međutim, krajnji naručilac milionske pošiljke droge, koja je bila namijenjena zapadnoevropskom tržištu, nije preuzeo teret, i to se još uvijek utvrđuje.

Ono što je sa sigurnošću ustanovljeno jest da špediter, a riječ je o lokalnoj firmi, ni na koji način nije bio involviran u sadržaj 80 tona olova koji je stigao do pločanske luke. Upravo su sadržaj kontejnera, uvoznik i krajnje odredište izazvali sumnju kod carinika prilikom profiliranja kontejnera koji stižu u pločansku luku, pri čemu je kontejner koji je stigao iz Turske bio označen kao potencijalno sumnjiv.

Piljenjem kontejnera i vađenjem droge policijski posao hrvatske policije nije bio završen. U saradnji s policijama drugih država, kamion koji je prevozio olovne kocke imao je diskretnu pratnju tokom cijelog puta do Belgije kako bi zaštitili vozača koji je dovezao olovo, ali bez heroina na odredište. Heroin je u pločanskoj luci zaplijenjen 11. oktobra prošle godine, a kontejner s olovnim kockama, koje su bile ponovo zatvorene, nastavio je put za Belgiju.

Kad je riječ o zaplijeni 62 kilograma kokaina sakrivenog u 54 paketića na brodu koji je prevozio ugalj iz jedne kolumbijske luke, „roba“ je bila smještena na 16 metara ispod morske površine pa je postojala opasnost da se kokain, koji je kao i heroin bio namijenjen zapadnoevropskom tržištu, odvoji od broda.

Kako saznaje Jutarnji list, skladište s drogom držali su jaki magneti, a nije bio zavaren kako to obično krijumčari rade.

Prema prvim policijskim procjenama, droga bi na ilegalnom tržištu vrijedila 17 miliona evra, a u manje od pola godine.

To je već treća takva velika zaplijena droge u pločanskoj luci.

Antonio Gerovac, pomoćnik glavnog direktora policije, rekao je da je pločanska luka samo jedna od luka kojom kokain iz Južne Amerike stiže u Evropu i da se u drugim evropskim lukama bilježe puno veće zaplijene droge.

S ciljem ostvarenja zajedničkih interesa u borbi protiv nezakonite trgovine narkoticima, juče je u Upravi policije potpisan Memorandum o saglasnosti između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, Uprave policije i Agencije Sjedinjenih Američkih Država za borbu protiv narkotika.

Pomoćnik glavnog direktora policije i načelnik Uprave kriminalističke policije u Upravi policije Antonio Gerovac te ataše regionalne Kancelarije  DEA-e u Hrvatskoj Kevin Fejeran, potpisnici su Memoranduma koji je dokaz jačanja hrvatsko-američke saradnje u borbi protiv nezakonite trgovine drogama i ostalih oblika transnacionalnih kaznenih djela.

foto:  Tonci Plazibat/Cropix

Jutarnji list

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: