Naslovna Najnovije Otkriveno zašto je uhapšen Igor Strelkov

Otkriveno zašto je uhapšen Igor Strelkov

0

Bivši ministar odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike i bivši oficir državne službe bezbjednosti (FSB) Igor Girkin Strelkov uhapšen je danas zbog optužbi za ekstremizam na internetu, a prijeti mu kazna zatvora do pet godina zatvora, prenijela je danas agencija RIA, pozivajući se na moskovski Meščanski sud.

Girkin se tereti za drugi dio člana 280 Krivičnog zakonika, odnosno za “javni poziv na ekstremističku aktivnost“, a previđena kazna za to djelo je, između ostalog, kazna zatvora do pet godina.

Hapšenje Girikina prethodno je potvrdila njegova supruga Miroslava Reginskaja.

“Danas, oko 11:30, u našu kuću došli su predstavnici istražnog komiteta. Nisam bila kod kuće, a ubrzo su mog supruga izveli za ruke i odveli u nepoznatom pravcu“, napisala je ona na Girkinovom Telegram kanalu, prenosi Rojters.

Girkin je poznat i kao Strelkov, a 2014. godine učestvovao je u aneksiji Krima, nakon čega je radio na uspostavljanju i organizaciji proruskih militanata u istočnoj Ukrajini.

On je ranije ove godine najavio da će “ući u politiku“, i vremenom je pojačavao kritike na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra odbrane Sergeja Šojuga, kako je rekao, zbog nekompetentnog načina na koji Moskva vodi rat u Ukrajini, dodaje britanska agencija.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube