24.7 C
Banja Luka

Ove reakcije na vakcine se najčešće prijavlju u BiH

Na adresu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH je od početka ove godine do 8. decembra stigla 781 prijava na reakcije nakon vakcinacije protiv Kovida-19.

Kako su saopštili iz ove agencije, 34 prijave nisu imale minimum kriterijuma za podnošenje validne prijave neželjenog djelovanja lijeka, odnosno, bile su nepotpune, pa nisu uzete u dalje ocjenjivanje.

Procijenjene su 743 prijave o sumnjama na neželjene reakcije  vakcinacije protiv Kovida-19, a većina prijava uključivala je više reakcija.

Ukupno 710 ili 95,6 odsto klasifikovano je kao „non serious“, odnosno da nisu ozbiljne, dok su kao „serious“ ili ozbiljno klasifikovane 33 prijave, što je 4,4 odsto od ukupnog broja procijenjenih prijava.

Najviše reakcija nakon vakcinacije protiv kovida prijavili su ljudi između 18 i 44 godine – 382, te u starosnoj grupu od 45 do 64 godine – 337 prijava.

Najčešće prijavljene reakcije na vakcinu protiv kovida su povišena tjelesna temperature, koja je navedena u 318 prijava i bol u ekstremitetima, 162 prijave. Slijede malaksalost, glavobolja, bol na mjestu primjene vaccine, bol u mišićima, slabost, bol u zglobovima,  drhtavica.

„Do danas primljene i analizirane prijave o neželjenim reakcijama ne mijenjaju pozitivan profil koristi i rizika vakcina protiv Kovida-19, koje su dostupne u Bosni i Hercegovini. To u velikoj mjeri potvrđuje njihov poznati profil reakcija na vakcinu“, saopštili su iz Agencije, prenosi „Srpska info„.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here