Naslovna Region „Ovo je bilo jedino rješenje“ Na sjeveru Kosova više nema nijednog uniformisanog...

„Ovo je bilo jedino rješenje“ Na sjeveru Kosova više nema nijednog uniformisanog Srbina (VIDEO)

0

Kosovska policija trenutno ne postoji na sjeveru Kosova. Odluku o izlasku iz institucija Srbi, pripadnici kosovske policije, iskazali su i skidanjem uniformi na sastanku u Zvečanu, na kome su ostali Srbi, takođe iz prištinskih institucija, objavili njihovo napuštanje.

Srpski politički predstavnici i ranije su napuštali kosovsku Vladu. Međutim, ovo je prvi put da je napuštena policija.

Na sjeveru Kosova nalaze se četiri policijske stanice i regionalna direkcija policije.

Kako za Blic prenose srpski izvori sa KiM, očekuje se da istu odluku donesu policajci iz takozvane pogranične policije koja je pri direkciju u Prištini.

Kako se saznaje na sastanku u Zvečanu je bio i komandir sa prelaza Brnjak, pa se u narednim satima očekuje skidanje uniformi i na prelazima.

Prema saznanjima u Prištini su do poslednjeg trenutka vjerovali da Srbi neće napustiti institucije, posebno policiju. Očekuje se da će po razduživanju srpskih policajaca, komanda u Prištini pokušati da pošalje policajce koji bi bili obezbjeđenje u policijskim stanicama na sjeveru.

– Ovo stanje bi se najbolje moglo opisati da nema više javnog reda i mira. Nema ga makar ne po mjeri Prištine. Na sjeveru više nema uniformisane policije – kaže  Srbin, dugogodišnji policajaca na sjeveru.

Svi koji odbiju da proganjaju sopstveni narod, bili bi krivično gonjeni da ruše ustavni poredak, a za to ima i propisana zatvorska kazna. Nije bilo drugog načina nego da se napuste institucije – kaže sagovornik.

Za sada nema preciznih informacija na koji će se potez odlučiti Priština.

Povlačenje albanskih policajaca?

Izvori iz policije navode da bi komanda morala da povuče sa juga značajan broj policajaca Albanaca, koji bi zamijenili dosadašnje Srbe. Trenutno nema tih resursa, a čak i da to urade ostaje otvoreno pitanje kako bi dolazak tih policajaca razumjelo lokalno stanovništvo.

Od kako je suspendovan sa mjesta regionalnog direktora Sjeverne Mitrovicesuspendovan Nenad Đurić, zbog odbijanja naređenja, direkcija u Prištini pokušavala je da nađe ko bi ga zamjienio.

Međutim, ni Srbi koji su na funkcijama u Prištini, nisu htjeli da prihvate da sprovode direktive na sjeveru.

Srbi sa sjevera kažu da žele da vjeruju u pravičnost KFOR i da neće preduzimati akcije među većinski srpskim stanovništvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: