Naslovna Izdvajamo OVO JE GENERAL KOJEM JE PUTIN POVERIO VOĐENJE VOJSKE! Evo zašto ruski...

OVO JE GENERAL KOJEM JE PUTIN POVERIO VOĐENJE VOJSKE! Evo zašto ruski predsednik ima toliko poverenja u njega

0

General sa iskustvom iz Sirije preuzima komandu nad svim ruskim snagama u Ukrajini.

Ruska vojska je reorganizovala komandu nad svojim operacijama u Ukrajini, pa je navodno rukovođenje nad ruskim snagama preuzeo iskusni general koji je dosta vremena proveo na ratištu u Siriji, rekao je zapadni zvaničnik, a prenosi BBC.

Naime, ruske snage od početka rata u Ukrajini bile su odvojeno organizovane, a dobijale su naređenja iz regiona iz kojih su dolazile, rekao je zvaničnik.

– Zbog toga smo videli veoma lošu koordinaciju ruskih snaga“, rekao je zvaničnik i dodao da ruske snage nisu obučene da funkcionišu na taj način. Komandu nad svim ruskim snagama u Ukrajini sada će preuzeti komandant ruskog Južnog vojnog okruga – rekao je zvaničnik i dodao da je to general Aleksandar Dvornikov.

Ko je Aleksandar Dvornikov?

Javni izvori nemaju mnogo informacija o Dvornikovovoj karijeri. Njegova biografija je uglavnom predstavljena na njegovom profilu na stranici Ruskog kadetskog bratstva: „Rodom iz Usurijska, na ruskom Dalekom istoku, Dvornikov je studirao u Moskovskoj višoj vojnoj školi, Vojnoj akademiji Frunze i Generalštabnoj vojnoj akademiji.

Dvornikov je komandovao motorizovanim bataljonom raspoređenim u Istočnoj Nemačkoj sve dok ruske trupe nisu napustile zemlju 1994. godine. Između 2000. i 2003. Dvornikov je vodio štab divizije, a zatim je bio komandant divizije u Severno-kavkaskom vojnom okrugu. U drugoj polovini 2000-ih komandovao je trupama u sibirskim i dalekoistočnim vojnim oblastima.

Pre odlaska u Siriju bio je zamenik komandanta Jekaterinburškog centralnog vojnog okruga. Kako se navodi na sajtu Ruskog kadetskog bratstva, Dvornikov je „odlikovan medaljom za zasluge otadžbini u Oružanim snagama SSSR III stepena, medaljom za vojne zasluge, medaljom za zasluge pred otadžbinom IV stepena sa sabljama, medalja za hrabrost i mnoge druge medalje i priznanja“.

– Sve je postigao glatko i vrednim radom, nikada nije bio ničiji štićenik i teškom mukom je napredovao u rangu – rekao je izvor upoznat sa Dvornikovom za ruske medije.

Putinu doneo suvenir iz Sirije

– Odlikovan je ordenom Heroja Rusije najverovatnije za ukupan rezultat ruske kampanje u Siriji, a ne za bilo kakvu ličnu zaslugu – rekao je vojni izvor. „Povećane vojne sposobnosti ruskih oružanih snaga pomogle su nam da naše snage rasporedimo na velike udaljenosti i da ih efikasno koristimo. To je rezultat intenzivne vojne obuke, neočekivanog testiranja borbenih sposobnosti snaga i njihovog posedovanja savremenog naoružanja i tehnologije“, rekao je Dvornikov nakon što je dobio medalju 2016. godine.

 

Vladimir Putin

Foto: Shutterstock

Govoreći u Kremlju te godine, on je Putinu poklonio suvenir – fotografiju krova u Siriji sa sloganima zahvalnosti ruskim snagama. Tek nedelju dana nakon dodele, mediji su počeli da izveštavaju da je Dvornikov zapravo direktni komandant ruske operacije u Siriji.

– Malo ljudi je znalo da je general-pukovnik Aleksandar Dvornikov, koji je upravo dobio orden Heroja Rusije, skoro pola godine komandovao našim vojnim kontingentom u Siriji – pisali su tada ruski mediji. „Za njegovu ulogu u sirijskoj operaciji znao je samo mali krug ljudi„, dodaju.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube