Naslovna Najnovije Ovo je novo super moderno oružje Izraela (VIDEO)

Ovo je novo super moderno oružje Izraela (VIDEO)

0

Kompanija za napredne odbrambene sisteme Rafael razvija protivvazdušni odbrambeni sistem Iron Beam (Željezna zraka), koju čini sistem laserskog oružja dizajniran za odbranu zemlje od nadolazećih projektila, piše Business Today.

Nova tehnologija dosta nalikuje oružju koja se mogla vidjeti u naučnonofantastičnim filmovima poput Ratova zvijezda i Zvjezdanih staza. Ovaj inovativni sistem predstavljen je na Singapore Airshowu 11. februara 2014. Sada je ponovno u fokusu zbog mogućnosti da bude primijenjen u trenutnom sukobu s Hamasom.

Iron Beam bi trebao postati šesti element izraelskog integrisanog sistema protivraketne odbrane, nakon sistema Arrow 2, Arrow 3, Davidove praćke i Željezne kupole.

Iron Beam koristi laser za uklanjanje prijetnji u vazduhu te predstavlja ekonomično i djelotvorno rješenje – za razliku od raketa Željezne kupole koje su vrlo skupe.

Ovaj sistem može funkcionisati kao samostalni odbrambeni mehanizam ili ga se može integrisati u širi sistem protivvazdušne odbrane.

U poređenju s tradicionalnim presretačima projektila, Iron Beam ima znatno niže troškove po hicu, neograničen kapacitet gađanja, smanjene operativne troškove i eliminiše rizik od pada krhotina presretnutog projektila na zaštićena područja.

2020. godine sistem je pokazao vrlo impresivan djelotvoran domet do sedam kilometara, a sposoban je brzo neutralizovati projektile, bespilotne letjelice i minobacačke granate unutar nekoliko sekundi nakon napada na cilj. Nadalje, postoje planovi za povećanje nivoa energije te ima potencijal dosegnuti 100 kW ili više.

 

Uvođenje Iron Beama kao odgovor na sukob s Hamasom

Ako se Iron Beam počne koristiti aktivno u borbi, to će biti ključni potez Izraela u cilju ojačavanja svoje protivvazdušne odbrane usred sukoba s Hamasom koji je u toku. Prvobitno, ova nova tehnologija nije bila planirana za implementaciju još nekoliko godina.

Rafael razvija ukupno dva visokoenergetska laserska sistema: Iron Beam i Lite Beam. Lite Beam je presretač od 7,5 kW dizajniran za borbu protiv mini bespilotnih letjelica (C-mUAV) i ciljeva na zemlji kao što su improvizovane eksplozivne naprave (IED) i neeksplodirana ubojita sredstva (UXO). Može neutralizovati ciljeve s udaljenosti od nekoliko stotina metara do 2000 metara. Prvi prototip Lite Beam-a već je dostupan.

S druge strane, Iron Beam je laserski oružani sistem visoke energije (HELWS) od 100kW. Dizajniran je za presretanje širokog spektra prijetnji kao što su rakete, artiljerija i minobacači s udaljenosti od nekoliko stotina metara do nekoliko kilometara,

 

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube