28.7 C
Banja Luka

Ovo je sve priča za izbore, vladavina Dodika je pri kraju

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske vođena je autoritetom Milorada Dodika i ona je dokaz da vlast ne zna da zastane, ne umije da razmisli, te je tako ta bitka je unaprijed izgubljena, rekao je u rubrici „Bez uvijanja“ politički analitičar Dušan Janjić.

On navodi da je poznavajući Milorada Dodika sve o čemu on priča samo priprema za predstojeće izbore, ali da se svemu sudeći vladavina Milorada Dodika privodi kraju.

„Zaboravljamo da je ova sjednica održana poslije Savjeta bezbejdnosti UN, gdje su postavljene jasne linije, od kojih je jedna oduzimanje nadležnosti, odnosno izgradnja nove države unutar Bosne i Hercegovine, oni to ne vide kao povratak, vide kao secesiju. Sa stanovišta vlasti, ja pretpostavljam da je u glavi Dodika bilo ono dobro poznato: „Ima vremena, trgovaćemo, odustaćemo“, a drugo je: „Imamo temu za izbore“, rekao je Janjić.

Na pitanje da li je to samo tema za izbore, Janjić odgovora: Ako sudimo po dosadašnjem iskustvu, da. Nije u poslednjih 3-4 godine bilo izbora a da nije bilo priče o referendumu.

I pobjedi u Prijedoru doprinjela je NSRS, smatra Janjić navodeći da se narod laže i Dodik nikad neće staviti referendum na spisak, a ljudi nekako i dalje vjeruju.

„Opozicija zauzima distancu od vlasti Republike Srpske, a ne od Republike Srpske i to je dobro. Opozicija samo treba da kaže šta će preduzeti kad Dodika ne bude, a Dodika neće biti na političkoj sceni, kao ni njegove političke partije“, ističe on.

Kada je riječ o izborima, Janjić kaže da se zaboravlja da prvo treba donijeti zakon, kao što je rekao Šmit, a potvrdili svi zvaničnici: Prvo zakon, pa izbori, što ne znači da će izbori biti po zakazanom terminu.

„Džabe najava bojkota izbora, kad tema nisu izbori, tema je opstanak Republike Srpske, a unutar toga tema kakav će biti izborni zakon, a to je nametnutno nesposobnošnju političara iz Federacije i Srpske, velikim dijelom Dodika, Izetbegovića i Čovića koji onemogućavaju dogovore. To je namentnuta tema, a ona važnija se zove ustavne reforme“, dodaje Janjić.

Na pitanje ko će, ako dođe do sankcija, više izgubiti, građani ili sankcionisani pojedinac, Janjić objašnjava:

„Oko dva čovjeka iz Republike Srpske uvezana su 24 preduzeća, a prosjek zaposlenih u 24 preduzeća neka bude 100, a veći je, već smo došli do cifre 2400 gubitnika, te je odgovor jasan.“

Moskva nije objavila ništa o sastanku Dodika i Putina, a politički analitičar smatra da je velika žrtva predjsednika Rusije Vladimira Putina što je Dodika uopšte i primio, te da mu je taj sastanak nevažan.

Kredibilitet Dodika potrošen je kada je bila bruka sa ikonom, ovde se to ne priča, ali o diplomatiji se priča o tome, rekao je Janjić u rubrici Bez uvijanja.

(BN)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here