Naslovna Najnovije Ovo su plate u RUSKOJ VOJSCI za vojnike koji ratuju u Ukrajini!

Ovo su plate u RUSKOJ VOJSCI za vojnike koji ratuju u Ukrajini!

0

„Međutim, Rusija vjerovatno još uvijek neće ispuniti svoje ciljeve regrutacije dobrovoljaca u oružane snage“, dodaje se u analizi

Plate u ruskoj vojsci značajno su porasle od početka rata u Ukrajini, pokazuju britanski podaci.

„Vojna služba u ruskim oružanim snagama postala je sve unosnija od invazije“, objavilo je u utorak, 29. augusta britansko ministarstvo odbrane u svom redovnom obavještajnom izvještaju o ratu u Ukrajini.

„Plate i bonusi velika su motivacija za pridruživanje vojsci, posebno za one iz siromašnijih područja Rusije“, navodi se u izvještaju.

„Međutim, Rusija vjerovatno još uvijek neće ispuniti svoje ciljeve regrutacije dobrovoljaca u oružane snage“, dodaje se u analizi.

Britansko ministarstvo pozvalo se na izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina od 4. februara 2022. godine, nekoliko sedmica prije početka rata. Putin je tada rekao da je plata poručnika 81,2 hiljade rubalja (1530 KM) mjesečno.

Sada mobilizovani kaplari dobivaju 195 hiljada rubalja (3672 KM), prema službenim podacima.

Mnogi dočasnici koji se bore u Ukrajini zarađuju više od 200 hiljada rubalja (3766 KM) mjesečno, pokazuju brojke. „To je više od 2,7 puta veće od ruske prosječne plate od 72.851 rublja (1372 KM)“, navelo je britansko ministarstvo.

Moskva smatra dezinformacijama dnevne britanske izvještaje o ratu u Ukrajini, piše Tportal.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube