Naslovna Svijet Pala vlada Izraela zbog neusvajanja budžeta

Pala vlada Izraela zbog neusvajanja budžeta

0

Podijeljena vlada u Izraelu pala je nakon što nije ispoštovan zakonski rok za usvajanje budžeta do utorka u ponoć, čime je otvoren put za održavanje četvrtih parlamentarnih izbora u posljednje dvije godine.

Premijer Benjamin Netanyahu i njegov glavni koalicioni partner Benny Ganty nisu uspjeli riješiti spor oko budžeta, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.Izraelski zakon predviđa raspisivanje izbora ukoliko fiskalni paket ne bude usvojen do utorka u ponoć, a zastupnici su u ponedjeljak glasali protiv produženja roka za donošenje budžeta.

Izbori bi trebali biti održani krajem marta, a Netanyahu je ranije rekao da obećava da će pobijediti ukoliko izbori budu održani.

Premijer optužen za korupciju

Lider stranke Likud je za krizu unutar koalicije okrivio stranku Plavi i bijelo, na čijem se čelu nalazi njegov glavni partner Gantz.

U osnovi sukoba unutar koalicije nalazi se suđenje premijeru Izraela, koji je optužen za korupciju.

Gantz je optužio Netanyahua da je potkopao njihov dogovor o podjeli vlasti time što je ostao na funkciji tokom suđenja.
On i drugi premijerovi kritičari tvrde da se Netanyahu nada da će formirati novu vladu, koja će na ključne funkcije postaviti ljude koji su mu odani i koji bi mu pomogli da dobije imunitet ili da optužbe protiv njega budu odbačene.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube