Naslovna Republika Srpska Partijski kadar na čelu Sektora za ispitivanje porijekla imovine

Partijski kadar na čelu Sektora za ispitivanje porijekla imovine

0

Aktuelni vršilac dužnosti pomoćnika direktora Poreske uprave RS za Sektor za utvrđivanje porijekla imovine i posebnog poreza Željko Vučić, koji je dugogodišnji funkcioner SNSD-a, mogao bi dobiti puni mandat. Otvara se pitanje da li će Vučić dobiti odriješene ruke da nepristrasno istražuje imovinu funkcionera SNSD-a i ostalih partnera u vlasti.

Zakon o ispitivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu donesen je u martu prošle godine, a u februaru ove godine stupio je na snagu. Prošlo je godinu ipo dana od donošenja zakona do raspisivanja konkursa za šefa sektora. Ni ovu proceduru nije zaobišao stranački nepotizam.

„Partokratija je razorila Republiku Srpsku, ali i druge države. Ovdje je stvar sasvim jasna, ako hoćete da radite partokratski i da svoje kadrove postavljate da oni utvrđuju porijeklo nelegalno stečene imovine, jasno je da nakon godinu ipo dana od toga nema ništa. Ja ne znam koga će taj čovjek ganjati, ako neće one ljude koji dolaze iz sistema vlasti jer izvor korupcije nalazi se u institucijama,“ kaže Vukota Govedarica, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U mnogim slučajevima nema zakonskih smetnji da članovi i funkcioneri određenih političkih stranaka budu na čelima institucija ili sektora, jer su zakoni kreirani u njihovu korist.

„Raspodjela svih funkcija u svim javnim organima se vrši po partijskom ključu, odnosno onako kako lideri partija dogovore raspodjelu svog plijena, na taj način oni dobijaju određene institucije. Tu jedino treba preispitati konkursne procedure, ukoliko se nekome pogodovalo samo zato što je član partije,“ navodi Damjan Ožegović iz Transparensi Internešnla.

Jelena Trivić iz Narodnog fronta kaže da kvalitetno sprovođenje Zakona o ispitivanju porijekla imovine i posebnom porezu zavisi od političke volje koje trenutno nema, jer vladajući neće sami sebi oduzimati imovinu.

„Pitanje je smisla ovog Zakona i njegove primjene u strukturi vlasti koja skoro dvije decenije vlada Republikom Srpskom. Pitanje je da li vi uopšte možete naći službenika u Poreskoj upravi koji bi bio nepristrasan, objektivan i rukovodio se svim načelima neophodnim da bi se posao izvršavao kvalitetno“ ističe Trivić.

Aktuelni vršilac dužnost Željko Vučić i dugogodišnji službenik Sektora za kontrolu, istrage i obavještajne poslove Krsta Žarković su dva kandidata koja ispunjavaju opšte i posebne uslove za ovu funkciju. Međutim, Žarković je odustao od kandidature.

(BN) Foto: Ilustracija

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube