Naslovna Najnovije Patrijarh Kiril: Prvi svjetski rat je imao za cilj da pravoslavna Srbija,...

Patrijarh Kiril: Prvi svjetski rat je imao za cilj da pravoslavna Srbija, okružena zapadnim zemljama, prestane da postoji

0

Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril na današnjoj besjedi u glavnom hramu Oružanih snaga Rusije rekao je da su zapadne zemlje izazvale Prvi svjetski rat kako bi uništile Srbiju.

„Srbi su postali glavna meta zapadnih sila. I poznata provokacija u Sarajevu, sve je imalo za cilj da Srbija, po duhu bliska Rusiji, ali okružena zapadnim zemljama, prestane da postoji – nisu željeli da prihvate ovaj hrabri, pravoslavni, ruskoljubivi narod. I zato su izazvali Prvi svjetski rat“, rekao je ruski patrijarh Kiril.

On je napomenuo da Rusija, za razliku od zapadnih zemalja, nikada nije vodila ratove samo zarad bogaćenja ili zauzimanja teritorija.

Patrijarh Kiril je danas, na praznik svetih Mironosica, služio liturgiju u glavnom hramu Oružanih snaga Ruske Federacije u Patriot parku u Moskvi .

Podsjećamo, poglavar RPC se nedavno našao na udaru šestog paketa sankcija Evropske unije.

Nakon što su francuski mediji objavili tu informaciju, portparol RPC Vladimir Legoida je rekao da su planovi EU bez dodira sa zdravim razumom.

„Što su sankcije neselektivnije, to više gube dodir sa zdravim razumom i postizanje mira postaje teže“, rekao je Legoida.

On je naglasio da se Ruska pravoslavna crkva moli za mir tokom svake liturgije, uz blagoslov ruskog patrijarha, te da pomoć svima koji su ugroženi zbog rata u Ukrajini samo služi kao potvrda tim rečima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: