Naslovna Najnovije Patrijarh Porfirije Lajčaku i Palmeru: Za nas su Kosovo i Metohija, Republika...

Patrijarh Porfirije Lajčaku i Palmeru: Za nas su Kosovo i Metohija, Republika Srpska i Crna Gora od životne važnosti

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i vladike Srpske pravoslavne crkve (SPC) juče su na sastanku sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom i izaslanikom SAD Metjuom Palmerom podržali dijalog Beograda i Prištine, ali pod uslovom da na bilo koji način ne ugrožava ili dovodi u pitanje interese Crkve, vjernog naroda i države Srbije.

Oni su istakli da je stav SPC dobro poznat da je riječ o nezakonitoj secesiji dijela teritorije Srbije i da ne postoji način da neko nametne takvo rješenje koje će prihvatiti nezakonitu secesiju, objavljeno je na sajtu SPC.

Patrijarh Porfirije, koji je zajedno sa episkopima banjalučkim Jefremom, bačkim Irinejem i raško-prizrenskim Teodosijem, primio Lajčaka i Palmera, izneo je stav da kroz dijalog treba ići ka evropskom rješenju, koje je u duhu Evropske unije, gdje granice omekšavaju i postaju manje važne.

Patrijarh Porfirije je poručio da Lajčakovu i Palmerovu misiju, s obzirom na to da je zasnovana na dijalogu, SPC doživljava kao “jevanđelsku”.

– Kao hrišćani, svakog čovjeka vidimo kao brata, kao bližnjeg i stoga smo uvijek spremni na dijalog. Za nas su Kosovo i Metohija, Republika Srpska i Crna Gora od životne važnosti – dodao je on.

Patrijarh srpski je istakao da nije nepoznanica da privremenu vladu u Prištini dijalog suštinski ne interesuje, što ubjedljivo potvrđuju problemi manastira Visoki Dečani, zahtev upućen Unesku i svakodnevne teškoće SPC i naroda širom južne srpske pokrajine.

Srpski arhijereji su naglasili zabrinutost zbog odnosa prištinskih vlasti prema SPC koja dosledno poštuje tamošnje zakone.

– Očekujemo da institucije poštuju Crkvu, da ne nasrću na naše ime, naš identitet i poreklo naših svetinja – istakao je patrijarh Porfirije.

On je naročito ukazao da Crkvu ne čine samo parohijski i manastirski hramovi, sveštenstvo i monaštvo, nego vjerni narod koji je prognan iz svojih kuća i koji ne vidi mogućnost da ostvari svoja imovinska prava ukoliko to ne može i širom kulturnog svijeta poznati manastir Visoki Dečani, uprkos pravosnažnim presudama pravosudnih organa.

– Kosovo i Metohija su za Srbe ono što je Jerusalim za Jevreje, a Pećka Patrijaršija za SPC ono što je Vatikan za Katoličku crkvu – poručio je patrijarh Porfirije.

Kako navode iz SPC, u dugom i otvorenom razgovoru predstavnici EU i SAD upoznali su patrijarha i arhijereje sa aktivnostima koje preduzimaju radi nastavka dijaloga između predstavnika Beograda i Prištine.

Lajčak i Palmer su istakli da se angažuju i na riješavanju problema na nižem, opštinskom nivou, kao što je pitanje vezano za status i imovinu Manastira Visoki Dečani, za zahtjev Prištine da se sa liste ugroženih spomenika kulture pod zaštitom Uneska uklone manastiri Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani i Gračanica, kao i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, za pravo slobode kretanja, kao i druga pitanja od najvećeg značaja za svakodnevni život SPC i vjernog naroda na Kosovu i Metohiji.

Posebno su istakli da su drevni manastiri, kao što su Visoki Dečani, Gračanica i drugi, za njih živi organizmi, a ne samo spomenici kulture i da tako treba i da ostane.

Oni su naglasili da ne nose nikakva gotova i unapred pripremljena rješenja ili pritiske, nego da razgovori koje vode sa patrijarhom i arhijerejima svedoče da žele pošteno i pravedno rješenje, navodi se u saopštenju.

(Blic)