Naslovna Izdvajamo Patrijarh u Jasenovcu: Zlo je ovdje pokazalo lice

Patrijarh u Jasenovcu: Zlo je ovdje pokazalo lice

0

Patrijarh srpski Porfirije danas je održao crkvenu službu – doksologiju, u manastiru Jasenovac, gde je došao na poziv vladike pakračko-slavonskog Jovana.

Molitvi su prisustvovali član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, poslanici iz NSRS Jelena Trivić i Milan Radović i delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Vukota Govedarica, predsednik SNV Milorad Pupovac, kao i vladika pakračko-slavonski Jovan.

Patrijarh Porfirije je pozdravio sve koji su prisustvovali molitvi, i podsetio da je srpska crkva sa svojim arhijerejima prolazila svakojake nedaće kroz istoriju.

– Postavivši mene nemoćnog, kao u ovom trenutku poslednju kariku u lancu svetih arhijereja SPC, Gospod je pokazao svoju promisao. Jer ako je izabrao najslabijeg On pokazuje da je tu među nama – rekao je patrijarh.

– Ovde, u Jasenovcu, mestu neopisivog stradanja, ali i neopisivog pokajanja, živi hrišćanstvo. Vi ste danas došli ovde, i to je znak za sve nas da je srpski patrijarh kada je izabran došao u stradalnu Baniju, da uteši i da pomogne, a zatim u stradalni Jasenovac. Dobro nam došli vaša svetosti, na ovo mesto, pokajanja i vaskrsenja – rekao je vladika Jovan u pozdravu njegovoj svetosti.

Poglavar SPC je rekao da je posetio Baniju kako bi nesrećnom narodu poslao poruku da je tu, sa njima, i da ih crkva nikada neće ostaviti.

– Imao sam potrebu da svojim prisustvom podvučem, na temeljima te nesreće i nedaće, istinu i saznanje da ne možemo jedni bez drugih, i da je čovek čoveku potreban. Ne postoji ta nedaća koja se ne može prevazići, i ići ćemo zajedno ka miru, ljubavi i zajedništvu – istakao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je govorio i o toplom dočeku u Zagrebu, gde je sjajno dočekan od strane naroda, i da je to razlog zašto doživljava taj grad i zemlju kao svoju zemlju.

– Došao sam u Jasenovac, i mnogo puta sam dolazio i služio ovde. Kad god bih ovde dolazio, dolazio sam sa željom da se okrepim i duševno osnažim, i da se pred Bogom i bezbrojnim mučenicima preispitam: “Ima li šta da sam učinio a da nije trebalo?” A isto tako sam pitao mučenike, stojeći ovde: “Ima li šta da mogu učiniti”. I kad god bih dobio odgovor, trudio sam se da pođem tim putem – kazao je poglavar SPC.

On kaže da bi u Jasenovcu najbolje bilo da molitveno ćuti, zato što je tu uvek osećao suzne molitve.

– Zlo ljudsko je malo gde pokazalo svoju neljudsku stranu kao što je to pokazalo ovde. Gospod je naša najveća mera, i trudimo se da njemu dajemo odgovor, a ne bilo kome drugom. Svaki čovek je stvoren po slici i prilici Božijoj, i Jevanđelje nije nikakva nerazumljiva nauka. Ono svakome od nas kaže da smo svi braća i da smo svi pozvani da budemo braća – kazao je patrijarh, i podsetio na misao oca Justina da su ljudi izmislili oružje kako bi ratovali za mir, ukazavši da je to veliki apsurd.

Poglavar SPC je rekao da su se oni koji su ovde činili zločine ispisali iz svakog naroda i ne pripadaju ljudskom rodu.

– Osetio sam glas mučenika koji poziva i mene na pokajanje, ali ne u ovom profanom psihološkom smislu, nego u onom kako ga opisuje Sveto pismo. Na pokajanje koje znači dati mesta i dati prostora drugome da bude pored tebe. Mi ne znamo u potpunosti tajnu i promisao Božju. Zašto je Bog ovde na obali divne reke Save, koja spaja različite ljude i zemlje, hteo da ovo mesto postane jedno od najvećih svetilišta. I nema veće pravde od toga da na ovom mestu bude svetinja, manastir. Da se okupljaju monasi i monahinje, oni koji su prizvani da neprestano uznose Bogu molitvu – kazao je patrijarh.

Poglavar crkve je istakao da će često dolaziti ovde da se moli sa sestrinstvom manastira, i pozvao ih da se i one mole za njega kako bi sigurnim korakom koračao napred.

(BN/Večernje novosti Foto: Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: