Naslovna Svijet Napravljena rang-lista najvećih vojnih sila, pogledajte njihove mogućnosti

Napravljena rang-lista najvećih vojnih sila, pogledajte njihove mogućnosti

0
Američki ekspert: Ruski 'dron-ubica' će biti autonoman

SAD, Rusija, Kina, Indija i Japan najveće su vojne sile na svijetu, objavio je portal „Global fajerpauer“.

U tom istraživanju razmatrano je više od 50 individualnih faktora. Među njima su vojna moć, visina vojnog budžeta, logistika i geografski položaj.

Rezultate rang-liste prokomentarisao je američki portal „Nešnel interest“.

Na prvom mjestu su SAD. Njih karakteriše ogroman budžet, veliki broj vojnika i znatna rezerva u ljudstvu.

Američka vojna industrija proizvodi najsavremeniju vojnu tehniku na svijetu. SAD su vodeća sila i u oblasti vojne avijacije, imaju najveći broj aktivnih nosača aviona i mogućnost da izvrše globalni napad na osnovu koncepcije koja postoji u ratnoj mornarici SAD, a odnosi se na primjenu ofanzivnih grupa brodova koje predvode nosači aviona.

Duga najmoćnija vojna sila je Rusija, koja je uspjela da obnovi vojni potencijal nakon postsovjetske krize i realizuje mnoštvo projekata u vezi s modernizacijom ratne avijacije i ratne mornarice.

Rusija posjeduje novu generaciju podmornica naoružanih strateškim i krstarećim raketama. To joj omogućava da smanji zaostajanje za Amerikancima. Sve veća moć ruskih korveta i drugih manjih brodova govori u prilog tome da se posebna pažnja posvećuje jačanju odbrane obale.

Rusija je i dalje ispred SAD po svim kategorijama kopnenog naoružanja osim lakih klopnih vozila. Kada je riječ o ratnoj avijaciji, Rusi su uvijek iza SAD, ali je za uspostavljanje dominacije u vazduhu Rusija proizvela lovca Su-57.

Kina je treća vojna sila. Ona zaostaje za Rusijom i SAD, ali i dalje ulaže velike i dugoročne investicije u sve grane vojne industrije.

Sa drugim po veličini vojnim budžetom i najvećim brojem rezervista, Kina demonstrira sposobnost da obezbijedi „eksplozivan“ razvoj u kratkom periodu.

Značajni resursi omogućavaju joj da u narednim decenijama realizuje niz ambicioznih programa u oblasti proizvodnje i kupovine oružja, od stvaranja vlastitih nosača aviona sa grupama pratećih ratnih brodova do proizvodnje flote bombardera i lovaca šeste generacije.

Četvrta po snazi je vojska Indije, koja, uprkos relativno malom vojnom budžetu i vojnoj industriji koja se ne može uporediti s industrijama tri vodeće svjetske sile, vojni potencijal zasniva se na ogromnom resursu radne snage i isto tako impozantnom broju rezervista.

Indija ima veliki, iako djelimično zastarjeli park tenkova, a raspolaže i impresivnim snagama obalske odbrane i solidnom rezervom artiljerijskih oruđa.

Peti na listi je Japan, koji je potisnuo francusku vojsku.

To je postigao zahvaljujući bogatstvu, relativno velikom vojnom budžetu i izvanrednoj infrastrukturi. Japan ima moćno ratno vazduhoplovstvo i dobro je zastupljen u pojedinim kategorijama ratne mornarice, uključujući razarače i podmornice, ali njegov ukupni rejting lošiji je zbog relativno malih kopnenih snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: