Naslovna Republika Srpska „Pavgord“ traži reviziju presude u sporu sa „Aluminom“

„Pavgord“ traži reviziju presude u sporu sa „Aluminom“

0

BANJALUKA – Preduzeće „Pavgord“ uložiće reviziju Vrhvnom sudu RS na pravosnažnu presudu kojom je potvrđeno da su ništave zaloge upisane na imovini „Alumine“, rekao je za CAPITAL pravni zastupnik „Pavgorda“ Aleksandar Sajić.

„Nadam se da će Vrhovni sud uvidjeti sve nepravilnosti u nižestepnim odlukama i postupiti u skladu sa stavovima koje je Ustavni sud BiH zauzeo u predmetu Ukio banka – ’Birač’“, rekao je Sajić.

Podsjećamo, Viši privredni sud u Banjaluci donio je krajem prošle godine pravosnažnu presudu kojom je potvrdio da su zaloge fočanskog “Pavgorda” na imovini kompanije “Alumina” iz Zvornika ništave i bez pravnog dejstva.

Iz „Alumine“ su juče saopštili da je Okružni privredni sud u Banjaluci 5. februara prošle godine donio prvostepenu presudu u ovom sporu, kojom je utvrdio ništavost tri zaloge koje su 2012. godine upisali raniji litvanski vlasnici na imovini “Alumine”, a koje su kasnije, „volšebnim radnjama sa litvanske Ukio banke prešle na ’Pavgord’”.

Upravo, prema ovako ništavim zalogama, sudije pojedinici iz Osnovnog suda u Zvorniku i Okružnog suda u Bijeljini su obavezali kompaniju ’Alumina’ da ’Pavgordu’ plati više od 122 miliona KM, što sa kamatama iznosi nešto više od 244 miliona KM”, naveli su iz “Alumine”.

Istakli su i da su ove zaloge i postupanje sudova prije nekoliko mjeseci dovele do toga da “Alumina” podnese i prijedlog za otvaranje stečaja.

„Menadžment ’Alumine’ očekuje da se izvršni postupak koji vodi ’Pavgord’ protiv ’Alumine’ u cilju naplate iznosa višeg od 244 miliona KM, obustavi bez odlaganja“, dodali su iz „Alumine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: