Naslovna Svijet Pčele na krovu bečke Vijećnice daju 180 kilograma meda godišnje

Pčele na krovu bečke Vijećnice daju 180 kilograma meda godišnje

0

Gradski pčelar Alfred Hauska i njegov zet Michael Drachsler učinili su gradsko pčelarstvo svojim zanatom.

Na krovu Vijećnice u Beču se od 2014. godine nalazi nekoliko košnica koje su obuhvaćene programom aktivne zaštite pčela. Te pčele godišnje proizvedu oko 180 kilograma meda. Ove godine je gradski pčelar Alfred Hauska u pratnji gradonačelnika Michael Ludwiga otišao u berbu meda.

U Beču ima više od 5.000 pčelinjih društava. Grad sa svojim parkovima, alejama, baštama, cvjetnim saksijama i zelenim površinama nudi more cvjetajuće hrane tokom cijele godine, od koje gradske pčele mogu proizvoditi med, kažu iz Eurocomm-PR Sarajevo.

U Rathausparku pored Vijećnice je mnoštvo starog drveća koje pčelama s krova obezbjeđuje širok izbor hrane odmah u komšiluku.

– Grad Beč je aktivno posvećen zaštiti pčela. S jedne strane, to uključuje podršku organskoj poljoprivredi. Osim toga, u Beču se livade u parkovima i drugim zelenim površinama održavaju na što prirodniji način. Cilj je osigurati pčelama dovoljno hrane – objasnio je gradonačelnik Ludwig.

Gradski pčelar Alfred Hauska i njegov zet Michael Drachsler učinili su gradsko pčelarstvo svojim zanatom.

Dva profesionalna pčelara predano i strpljivo brinu o oko 80 pčelinjih društava u Beču i okolini. Neke od njih su smještene na krovovima značajnih institucija. Pored Vijećnice tu su hotel Steigenberger te zgrada Austrijske centralne  banke u ulici Strauchgasse.

Med sa krova Vijećnice služi isključivo za humanitarne akcije. Međutim, ukoliko želite kupiti med od gradskih pčelara, to možete učiniti i na “Medomatu” u popularnom bečkom tržnom centru Donauzentrum.