Naslovna Najnovije PDP traži da se uvede obavezno glasanje i skeneri

PDP traži da se uvede obavezno glasanje i skeneri

0

PDP očekuje da u što kraćem roku budu u proceduri Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH. Tzv. “paket integriteta izbornog procesa” u okviru izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH je za nas najvažnije političko pitanje, za koje smatramo da mora biti riješeno u ovoj, neizbornoj 2023. godini.

Rekao je ovo Nenad Vuković, generalni sekretar PDP, dodajući da su nedopustive selektivne i kozmetičke izmjene i “pilot projekti”, te da se integralno trebaju riješiti sva otvorena pitanja.

– Podsjećamo da je CIK nadležan da inicira, odnosno pokrene proceduru izmjene zakona, te ih pozivamo da zvanično i bez odlaganja dostave u Parlamentarnu skupštinu BiH svoj prijedlog vezano za uvođenje elektronskih tehnologija, kao što su identifikacija birača i skenerinje glasačkih listića – rekao je Vuković.

Kaže da, u slučaju uvođenja ovih tehnologija glas neće više biti “bezvrijedan”, a teza da nema smisla glasati će biti neodrživa.

– Zbog toga PDP zastupa stav da se kroz izmjene i dopune zakona treba da uvede i obavezno glasanje po uzoru na mnoge zemlje u svijetu. Takav sistem imaju 22 zemlje od kojih 10 ima kaznene odredbe za neispunjavanje ove zakonske obaveze.

Očekujući da će biti onih koji će reći da glasanje treba biti biračko pravo, a ne obaveza, mi smo ipak uvjereni da se birači, ukoliko znaju da je njihov glas siguran i da ne može biti zloupotrebljen u bilo kom smislu, trebaju i moraju vratiti na birališta razvijajući demokratske navike radi budućnosti ovog društva – istakao je Vuković.

Ističe da izmjene Izbornog zakona obavezno moraju spriječiti postizborno prekrajanje volje birača putem prelaska poslanika iz jednog u drugi politički subjekt, što je javnosti poznato kao “kupovina poslanika”.

– To je nedopustivo i vrlo lako je rješivo tako što bi mandat poslanika pripadao političkom subjektu sa čije liste je kandidat izabran. Tvrdimo da to nije demokratski korak unazad kako neki žele predstaviti, nego upravo suprotno, to je osiguravanje provođenja izborne volje birača. Uvođenje dvokružnog izbora za pojedinačne funkcije koje se biraju neposredno je veoma važno pitanje za koje se zalaže PDP. Na taj način osiguravamo izbor kandidata sa natpolovičnom podrškom birača za najvažnije dužnosti – ističe Vuković.

Dodaje da, pod realnom pretpostavkom da će vlast na nivou BiH predvođena SNSD i HDZ kao i do sada ovom pitanju pristupiti nezainteresovano i razvlačeći proceduru sa ciljem da se proces odvuče što dublje u 2024. godinu, PDP apeluje na sve političke subjekte, medije i zainteresovanu javnost da se izvrši potreban pritisak kako bi ovo pitanje bilo maksimalno aktuelizovano na dnevnom nivou, sve do usvajanja potrebnih izmjena zakona za fer i poštene izbore.

Vuković na kraju ističe da je OHR na prošlim izborima igrao za vladajuću strukturu u Republici Srpskoj, i to dva puta u kratkom vremenu.

– Prvo, prije izbora, na način da je mijenjao izborna pravila ignorišući paket integriteta čime je omogućio izborne prevare i manipulacije. Drugo, nakon izbora, izražavajući stav da je bilo „manjih nepravilnosti“ i pozivajući na brzo formiranje vlasti – zaključuje.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube