Naslovna BIH Pekićeva traži zaustavljanje progona Srba na BHRT „Gdje je reakcija međunarodne zajednice“

Pekićeva traži zaustavljanje progona Srba na BHRT „Gdje je reakcija međunarodne zajednice“

0

Sudbina srpskog kadra na BHRT ostavljena je na milost i nemilost bošnjačkog političkog rukovodstva tog javnog servisa. Jelena Radojević-Kapor je višedecenijskim radom dokazala da je novinarski profesionalac i ni ona, a ni bilo ko drugi, ne smije da bude žrtva međusobnih političkih i nacionalnih prepucavanja, rekla je Mira Pekić, poslanik PDP u Predstavničkom domu PS BiH.

Ona poručuje da bi Srbi morali da imaju jednako pravo glasa i u javnom servisu, ali da članovi Upravnog odbora BHRT, koje je imenovao SNSD, nisu ništa uradili da zaštite niti Pejku Medić, a sada ni Jelenu Radojević-Kapor.

– Ozbiljan progon Srba na BHRT je počeo otkazima u martu, a smjena glavne urednice Informativnog programa je samo nastavak. Vladajuća partija koja dolazi iz Republike Srpske mora hitno iskoristiti mehanizme i zaštititi i ove dvije žene, ali i sve Srbe u javnom servisu BHRT. Njima je potrebna svaka vrsta podrške, lična i politička, ali ovo su trenuci kada vlast ipak igra odlučujuću sistemsku ulogu – rekla je Pekićeva.

Ona je dodala da je jučerašnja smjena poruka svima na BHRT koji profesionalno rade i govore protivno željama bošnjačke politike – da će biti suspendovani ili otjerani, te naglasila da bi i međunarodna zajednica, koja je zadužena za provođenje mira u BiH i insistira na demokratiji, morala da reaguje na progon Srba, ali i žena, na javnom servisu.