Naslovna Najnovije Peking optužuje Vašington za „nasilništvo i dvostruke standarde“

Peking optužuje Vašington za „nasilništvo i dvostruke standarde“

0

Kina je danas optužila Ameriku za „nasilništvo i dvostruke standarde“ zbog uvođenja, kako se navodi, „ilegalnih“ sankcija kineskim kompanijma u sklopu postupka Vašingtona protiv ruske vojne firme „Vagner“ i povezanim preduzećima i pojedincima.

Firme su obuhvaćene sankcijama zbog njihove uloge u sukobu u Ukrajini i plaćeničkim aktivnostima, uključujući kršenja ljudskih prava u Africi.

„Sankcije nemaju osnove u međunarodnom pravu ili odobrenje Savjeta bezbjednosti UN i predstavljaju tipične, jednostrane sankcije i dalekosežni nadzor“, rekla je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Prema njenim riječima, mjere nanose štetu interesima Kine i Peking ih snažno odbacuje i osuđuje, dok je američkoj strani predata pritužba.

Ona je naglasila da je Amerika pojačala napore za slanje oružja jednoj od strana u sukobu, što rezultira beskonačnim ratom, često širi lažne informacije da Kina snabdijeva oružjem Rusiju i koristi priliku da bezrazložno sankcioniše kineske kompanije.

Maova je dodala da to predstavlja „nasilništvo i dvostruke standarde“.

Američko Ministastvo finansija i Stejt department objavili su sankcije u koordinisanim saopštenjima u kojima se navodi da su na meti više desetina ogranaka „Vagnera“, uključujući u Centralnoafričkoj Republici i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te predsjedik koncerna „Kalašnjikov“.

Agencija AP, navodi da je sankcijama obuhvaćena i kineska kompanija „Spejsti Čajna“ i njen ogranak u Luksemburgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: