Naslovna Izdvajamo Pentagon objavio snimke bliskih susreta kineskih i američkih borbenih aviona

Pentagon objavio snimke bliskih susreta kineskih i američkih borbenih aviona

0

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država objavilo je kolekciju fotografija i video snimaka sa kojih je skinuta oznaka tajnosti koji prikazuju 15 nedavnih slučajeva, navodno, rizičnog ponašanja kineske Narodne oslobodilačke armije (PLA) protiv američkih aviona koji, kako je navedeno, zakonito djeluju u međunarodnom vazdušnom prostoru u regionima Istočnog i Južnog kineskog mora.

Uoči očekivanog objavljivanja izvještaja o vojnom i bezbjednosnom razvoju za 2023. godinu koji je predočio Kongres – takozvani „Izvještaj o vojnoj moći Kine (CMPR)“, slike i snimci koje je Ministarstvo objavilo pokazuju na porast trenda rizičnog operativnog ponašanja PLA od jeseni 2021. godine, navode iz Pentagona.

Ministar odbrane Lojd Ostin i drugi vojni zvaničnici ranije su izrazili svoju zabrinutost zbog ovakvog ponašanja kineskih snaga i prenijeli to kineskim zvaničnicima, dodaju iz Pentagona.

„Fotografije i video snimci sa kojih je skinuta oznaka tajnosti snimljeni su tokom zakonitih američkih vazdušnih operacija, kada su operateri PLA učestvovali u prinudnim i rizičnim aktivnostima, uključujući nepromišljene manevre, bliske približavanje velikim brzinama u vazduhu, ispuštanje objekata i projektila poput raketnih raketa i druga opasna ponašanja“, navode iz Pentagona.

„Decenijama su Sjedinjene Države letjele, plovile i operisale u regionu – bezbjedno, odgovorno i u skladu sa međunarodnim pravom“, tvrde Amerikanci. Saveznici i partneri pozdravljaju prisustvo SAD u Indo-Pacifiku jer ono unapređuje zajedničku regionalnu viziju mira i bezbjednosti, dodaju iz Vašingtona.

„Ova zajednička vizija predstavlja poštovanje suvereniteta; poštovanje međunarodnog prava; vjeru u transparentnost i otvorenost; slobodu trgovine i plovidbe; jednaka prava za sve države; i riješavanje sporova mirnim dijalogom – a ne prinudom ili osvajanjem. Nasuprot tome, prinudno i rizično ponašanje PLA ima za cilj da zastraši i primora članove međunarodne zajednice da se odreknu svojih prava prema međunarodnom pravu“, zaključuje Pentagon.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube