Naslovna Najnovije Pentagon otkrio: Zelenski namjeravao da digne u vazduh naftovod „Družba“?

Pentagon otkrio: Zelenski namjeravao da digne u vazduh naftovod „Družba“?

0

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predlagao je da se rakete dugog dometa koriste protiv ciljeva u Rusiji i okupiraju ruski gradovi, piše Vašington post.

List se poziva na dokumenta Pentagona koja su procurila na internetu. Oni opisuju internu komunikaciju (Zelenskog) sa visokorangiranim pomoćnicima i komandantima vojske.

Krajem januara, ukrajinski predsjednik predložio je „da se izvode napadi na Rusiju“ i „zauzimaju neimenovani ruski pogranični gradovi“. Prema mišljenju Zelenskog, to bi Kijevu dalo „polugu uticaja“ u pregovorima.

Pored toga, ukrajinski lider je izrazio žaljenje što nemaju rakete dugog dometa u Oružanim snagama Ukrajine koje bi mogle da dosegnu do baza na ruskoj teritoriji. Umjesto raketa, on je predložio korišćenje dronova protiv ciljeva u Rostovskoj oblasti.

Prema podacima Vašington posta, Zelenski je „iza zatvorenih vrata“ iznio ideju o dizanju u vazduh naftovoda „Družba“, koji se proteže od Rusije do Evrope, doprema, između ostalog, naftu Mađarskoj. Zvaničnici obavještajnih službi su, opisujući razgovor u kome je iznijeta ova ideja, precizirali da je Zelenski bio ljut na Budimpeštu i da je iznio „besmislene prijetnje“.

Kremlj je u januaru nazvao izuzetno opasnom čak i diskusiju o mogućnosti isporuka oružja Ukrajini koje bi joj omogućile da udari po ruskoj teritoriji. Portparol predsjednika Dmitrij Peskov je napomenuo da bi to „značilo dovođenje sukoba na novi kvalitativni nivo“.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube