Naslovna Izdvajamo PETROVIĆ: Postupak protiv RiTE „Ugljevik“ već završen,presuda donesena! „Ako to ne ispoštujemo,...

PETROVIĆ: Postupak protiv RiTE „Ugljevik“ već završen,presuda donesena! „Ako to ne ispoštujemo, moraćemo platiti mnogo veću cijenu koju nećemo moći platiti

0

Rudnik i Termoelektrana (RiTE) „Ugljevik“, zajedno sa „Elektroprivredom Republike Srpske“ (ERS), ispoštovaće plaćanje obaveze po osnovu arbitražne presude sa Slovencima i zato nije vrijeme za povećavanje rashoda u ERS-u, izjavio je Srni generalni direktor ovog preduzeća Luka Petrović.

„Iz pravnih radnji Ugljevika sa jedne strane i holdinga slovenačkih elektrana sa druge strane, koje su trajale devet godina, mi moramo isporučivati trećinu struje po određenoj cijeni iz Ugljevika Slovencima i platiti glavnicu od 67 miliona evra“, naveo je Petrović.

On je istakao da su to problemi koji opterećuju ERS, navodeći da je arbitražni postupak protiv RiTE „Ugljevik“ već završen i presuda donesena.

„Ako to ne ispoštujemo, moraćemo platiti mnogo veću cijenu koju nećemo moći platiti, čak ni Republika Srpska i zato moramo biti budni i koncentrisani na rješavanje dvije odluke koje je Arbitražno vijeće u Beogradu presudilo“, rekao je Petrović.

On je istakao da će ERS poštovati te odluke. „Mi to moramo iznijeti i zato nije vrijeme za povećavanje rashoda ERS-a“, napomenuo je Petrović.

On je naglasio da ERS, ipak, dobro stoji kao kompanija, iako je pritisnut različitim problemima kojih je, kako kaže, bilo i ranije i biće ih u budućnosti, dodajući da će se ERS razvijati i da su pred ovim preduzećem svijetle decenije.

Slovenci su ranije tužili RiTE „Ugljevik“ pred Arbitražnim vijećem u Beogradu za neisporučenu struju od 2011. godine do donošenja odluke tog suda.

U presudi koju je donijelo Arbitražno vijeće u Beogradu riječ je o obavezi nastaloj u vrijeme bivše SFRJ, kada je postojao sporazum o udruživanju rada i sredstava tadašnje države.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube