Naslovna Izdvajamo Petrović pozvao Viškovića i ministre na hitan sastanak

Petrović pozvao Viškovića i ministre na hitan sastanak

0

Ministri Pašalić i Košarac potvrdili su dolazak u Bijeljinu 4. jula, a odgovor iz Kabineta predsjednika Vlade Radovana Viškovića, kaže Petrović, još čekamo.

„Nakon što predstavnici Gradske uprave Bijeljina, Agrarnog fonda, mlinari i poljoprivrednici, ni poslije drugog sastanka, nisu uspjeli da se dogovore o otkupnoj cijeni pšenice, Gradska uprava Bijeljina uputila je predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisu Pašaliću i ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staši Košarcu poziv za hitan sastanak, zbog rješavanja ovog problema“, saopštio je Ljubiša Petrović gradonačelnik Bijeljine.

Ministri Pašalić i Košarac potvrdili su dolazak u Bijeljinu 4. jula, a odgovor iz Kabineta predsjednika Vlade Radovana Viškovića, kaže Petrović, još čekamo.

„Cijena pšenice od 82 feninga, koju su predložili poljoprivrednici, neprihvatljiva je mlinarima, dok se, istovremeno, poljoprivrednicima ne isplati da je prodaju jeftinije, zbog velikog rasta cijena goriva i repromaterijala“, dodaje Petrović.

Aktuelna svjetska ekonomska kriza dodatno je, smatra Petrović, otežala ionako loš položaj naših poljoprivrednih proizvođača i zato je neophodno da im republičke institucije posvete više pažnje.

„U Semberiji, najvećoj žitnici u Republici Srpskoj i BiH, zasijano je pšenice na oko 14.000 hektara, što je preko 30 % od ukupnih površina pod ovom kulturom u Srpskoj, tako da, nesumnjivo, ovaj kraj zaslužuje bolji tretman viših nivoa vlasti i veća novčana ulaganja“, naglasio je prvi čovjke Bijeljine.

„Grad Bijeljina je, imajući u vidu naporan rad i život semberskog ratara, pružio maksimalnu podršku ovim vrijednim ljudima, obezbjeđujući povećanje agrarnog budžeta sa 1,5 miliona konvertibilnih maraka na 1,7 miliona, čime je obuhvaćen i veći iznos subvencija za pšenicu sa prošlogodišnjih dva na tri feninga po kilogramu, kao i niz drugih finansijskih povećanja za razne vidove proizvodnje“, naveo je on.

Dodao je da razvoj poljoprivrede u nadležnosti je viših nivoa vlasti, a ne lokalnih zajednica, tako da Gradska uprava nema ovlašćenja u vezi sa određivanjem cijene pšenice.

„Sastanci koje je rukovodstvo Grada organizovalo sa poljoprivrednicima i mlinarima, samo je gest dobre volje da se pronađe najbolje rješenje. Iskreno se nadamo da će naš poziv nadležnima naići na razumijevanje, s ciljem prevazilaženja problema onih koji nas hljebom hrane“, zaključio je Peterović.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: