Naslovna Izdvajamo RUSIJA I NORVEŠKA NA IVICI RATA! NEOČEKIVAN potez Osla na severnom ostrvu...

RUSIJA I NORVEŠKA NA IVICI RATA! NEOČEKIVAN potez Osla na severnom ostrvu Svalbard

0

Norveška nije dozvolila tranzit ruske robe za ruske rudare na ostrvu Špicbergen, čime krši ljudska prava i principe humanosti, saopštio je danas Konstantin Kosačov, zamenik predsednika Saveta Ruske Federacije, gornjeg doma parlamenta.

Radi se o hrani za ruske rudare koji rade u tom naselju. Donošenjem takve odluke norveške vlasti nastoje da ruske rudare ostave bez hrane, što je potpuno nemoralno. Time se krše ljudska prava i principi humanosti – napisao je Kosačov na društvenoj mreži Telegram.

On je istakao da je međunarodni status arhipelaga Svalbard utvrđen 1920 godine Svalbardskim ugovorom koji su potpisale Norveška, SAD, Danska, Francuska, Italija, Japan, Holandija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švedska, i koji je stupio na snagu 1925. godine i ostao pravno obavezujući za 46 zemalja, prenosi Tas s.

Sovjetski Savez se pridružio tom sporazumu 7. maja 1935, a Rusija u njemu učestvuje kao naslednik Sovjetskog Saveza. Zemlje potpisnice su priznale pun i apsolutni suverenitet Norveške nad arhipelagom pod uslovima utvrđenim Svalbardskim sporazumom – naveo je Kosačov, dodajući da je postupak te zemlje u suprotnosti sa međunarodnim obavezama Osla preuzetim pomenutim sporazumom.

Predsednik Odbora za ustavno zakonodatvstvo Saveta Ruske Federacije Andrej Klišas je napisao na Telegramu da je „s obzirom na postupke Norveške, suverenitet te zemlje nad Špicbergenom sada pod znakom pitanja“.

Poručio je da ruskim državljanima na Špicbergenu treba obezbediti neophodne namirnice i u potpunosti garantovati njihovu bezbednost.

Agencija Tas s napominje da je norveška televizija NRK izvestila u utorak, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova, da je Oslo odbio da dozvoli tranzit robe do ruskih naselja na Špicbergenu preko graničnog prelaza Storskog, i da je odbio zahtev Rusije da se te isporuke izuzmu iz aktuelnih sankcija.

Rusija traži od Norveške da hitno propusti robu na ostrvo Svalbard

Otpravnica poslova Norveške Solvejg Rosebe pozvana je u Ministarstvo inostranih poslova Rusije zbog odbijanja vlasti te zemlje da propusti robu na ostrvo Svalbard.

Zatražili smo od norveške strane da reši to pitanje što je pre moguće. Istakli smo da će neprijateljske akcije protiv Rusije neminovno izazvati uzvratne mere – navodi se u saopštenju, objavljenoj na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

 

Norveška

Foto: Profimedia

Ranije je saopšteno da je Norveška odbila zahtev Rusije za prolaz robe za ruska naselja na Svalbard preko jedinog prelaza na rusko-norveškoj granici Sturskug. Kako prenosi televizija „E24“, trenutno se na prelazu Sturskug nalazi oko 20 tona ruske robe namenjene ruskim naseljima na Svalbardu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: