Naslovna Izdvajamo Pettigrew: Potrebno je da NATO napravi plan za vanredne situacije, a Dodika...

Pettigrew: Potrebno je da NATO napravi plan za vanredne situacije, a Dodika skloniti iz politike

0

Na sesiji Kruga 99 o temi „Odgovornost internacionalne zajednice na sprečavanju RS-a u ostvarivanju genocidnih ciljeva“, uvodničar je bio David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Krizu u BiH jeste ubrzalo donošenje Inzkovog zakona kojim je zabranio negiranje genocida, ali Milorad Dodik radi na destabilizaciji BiH već deceniju“, rekao je on dodavši da njegovo stalno negiranje genocida doprinosi strahu da bi moglo doći do novog nasilja.

Kazao je da je vrlo važno što su donesene dopune Krivičnog zakona kojim je kažnjivo negiranje genocida.

„Zakon visokog predstavnika je bila nužna odluka da bi se potvrdila vladavina prava. To je bio izuzetan pokušaj da se spriječi ponovni genocid, oda počast i sjećanje na žrtve te da se detraumatiziraju porodice žrtava. Međutim ovo negiranje genocida koje je Inzko nastojao riješiti je stalna pojava“, rekao je.

Govoreći o neuspjehu međunarodne zajednice da spriječi genocid, a zatim i njegovo negiranje, rekao je da postoji niz događaja koji su do toga doveli.

„Međunarodna zajednica je ignorirala da je BiH bila žrtva međunarodne agresije pretpostavljajući da je u pitanju građanski rat i duboko ukorijenjena mržnja koja tu postoji odavno. Često je govoreno o genocidu kao o etničkom čišćenju. Taj neuspjeh priznavanja genocida je doveo do dodatnih zločina“, naveo je on.

On smatra da je međunarodna zajednica nagradila RS za genocidno ponašanje.

„Već je brojnim presudama utvrđeno da je RS bila genocidni projekat u namjeri da se stvori Velika Srbija koja je sada preimenovana u ‘Srpski svijet’. Priznanje RS-a je bila nagrada za genocid i predstavlja još jednu fazu negiranja genocida“, saopćio je on na konferenciji uoči sesije Kruga 99.

S obzirom na Dodikovo ponašanje sada i posljednje aktuelnosti, te utjecaj Rusije u BiH, on smatra da je potrebno da međunarodna zajednica konačno počne djelovati.

„Analitičari iz EU smatraju da bi ponovo trebalo osnažiti EUFOR, kao i da NATO treba napraviti hitne planove za vanredne situacije. Ovo bi trebale pratiti i ciljane sankcije protiv onih čija retorika prijeti miru. To bi trebalo biti praćeno i sklanjanjem takvih osoba iz politike, ako je to potrebno“, poručio je on.

Kako bi spriječili dalje negiranje zločina, on smatra da visoki predstavnik treba iskoristiti Bonske ovlasti kako bi zaštitio neka mjesta na kojima su počinjenja zvjerstva, a na kojima je zabranjeno postavljati spomenike, kao što su mjesta u Foči, Višegradu, Prijedoru.

„Pravda zahtjeva i da se ukloni mural koji se nalazi na ulazu u Kalinovik, kao i ploča Ratku Mladiću koja se nalazi na Vracama“, rekao je.