28.7 C
Banja Luka

Plan Vlade da se dugoročno zaduži 951,7 miliona KM

ugoročno zaduženje Republike Srpske u 2024. godini planirano je u maksimalnom iznosu do 951,7 miliona KM. Prijedlog ove odluke naći će se pred poslanicima Narodne skupštine RS na predstojećoj sjednici koja počinje 12. decembra.

“Plan je da se u 2024. godini Republika Srpska dugoročno zaduži na domaćem tržištu 141,7 miliona KM i na međunarodnom tržištu 810 miliona KM”, navodi se u odluci Vlade Srpske.

Navedeno je da se potrebna sredstva mogu pribaviti emisijom obveznica na domaćem finansijskom tržištu, kreditnim zaduženjem kod domaćih kreditora, kreditnim zaduženjem kod međunarodnih kreditora, odnosno zajmodavaca, međunarodnih organizacija, međunarodnih finansijskih institucija i stranih vlada i emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

Novac bi trebalo da bude upotrijebljen za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija u slučaju kada dužnik ne izmiri svoje finansijske obaveze, te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda.

Ukupan dug Republike Srpske iznosi oko 6,1 milijardu KM odnosno 40 odsto BDP-a, a javni dug koji 5,2 milijarde KM ili 33,8 odsto BDP-a.

(Mondo) Foto:BN

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here