20.7 C
Banja Luka

„Evidentno je da Srpska nema novca i da je u problemu“

Vlada je u Narodnu skupštinu Republike Srpske uputila prijedlog o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2024. godinu u maksimalnom iznosu do 951.700.000 KM.

Uz kratkoročna zaduživanja – osam odsto od redovnih prihoda, Srpska će naredne godine biti zadužena za oko milijardu i tri stotine miliona KM, rekla je ekonomista i narodni poslanik Mirjana Orašanin u rubrici “Bez uvijanja” jutarnjeg programa BN TV.

Alarmantno. Srpska je već zadužena šest milijardi i dvije stotine miliona KM, a novim se dugovima planiraju sanirati stari, kaže ekonomista Mirjana Orašanin.

“Zaista smo u velikom finansijskom problemu. Vlada samo jedan požar gasi drugim, a to je kratkoročnog karaktera. Planirano je dugoročno zaduženje od skoro milijardu KM plus osam odsto od redovnih prihoda, a to je između 300 i 400 hiljada. Konstantno se zadužujemo da bismo izmirivali tekuće obaveze i vraćali stare dugove. Samo prethodne godine budžetski deficit je bio pola milijarde KM, to je novac koji je nedostajao, koji je potrošen, a koji nemamo. Iz čega se to finansira – iz zaduženja.”

Uz orgomna zaduživanja, Vlada namjerava da otpiše dugove najvećim poreskim dužnicima, navodi poslanik SDS-a u NS Republike Srpske Mirjana Orašanin.

“Postoje veliki poreski dužnici. Na dan 31. maja, kada smo pogledali listu poreskih dužnika tu smo imali ogromne sume novca. Velike zdravstvene ustanove su najveći poreski dužnici. Kada krenemo od UKC-a koji ima preko 50 miliona poreskog duga. Kada pogledamo tu listu na dan 31. avgusta, tih dužnika više nema.

Došlo je do otpisa poreskog duga, ali na pitanje koliko je otpisano poreskog duga nikada nismo dobili odgovor. Recimo, Bolnica “Srbija”, imala je 31.5. 48 miliona duga, 31.8. nula miliona. Zaključen je reprogram na 30 miliona KM. Gdje je nestalo 18 miliona KM. Vjerovatno su otpisani, ali nam to nikada nisu rekli”, rekla je ona.

Istovremeno, postoje penzioneri koji otvore male radnje, pa im zbog neplaćenih poreza bude oduzeta imovina, navodi Orašanin. Poreska uprava je ta koja čini da svi građani u Srpskoj nisu ravnopravni, jasna je poslanik SDS-a u NS Republike Srpske Mirjana Orašanin.

(BN) Foto:BN

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here