Naslovna Republika Srpska Plata veća od 1.000 KM godinama nedostižna za radnike u Republici Srpskoj

Plata veća od 1.000 KM godinama nedostižna za radnike u Republici Srpskoj

Prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku RS, koji su dostavljeni „Novostima“, prosječne plate veće od 1.000 KM tokom prošle godine imali su zaposleni u dva grada i sedam opština Republike Srpske, od ukupno 64 lokalne zajednice.

Plata veća od 1.000 maraka je već godinama san mnogih radnika u Republici Srpskoj. Prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku RS, koji su dostavljeni „Novostima“, prosječne plate veće od 1.000 KM tokom prošle godine imali su zaposleni u dva grada i sedam opština Republike Srpske, od ukupno 64 lokalne zajednice.

Na listi gradova, prosječne plate veće od hiljadu maraka imali su Banjaluka (1.084) i Trebinje (1.015). Od opština na spisku rekordera su Stanari (1.295), Srebrenica (1.051), Foča (1.055), Gacko (1.162), Istočni Mostar (1.044 KM), Istočno Novo Sarajevo (1.050 KM) i Ugljevik (1.266 KM).

Najniže prosečne plate od 64 opštine u Srpskoj su one koje se isplaćuju u Donjem Žabaru (653 KM) i opštini Jezero (664 KM).

Inače, devet lokalnih zajednica sa prosečnom platom većom od hiljadu maraka je imalo i veće plate od republičkog nivoa koji je prošle godine iznosio 965 maraka.

Razlozi visokih plata su firme koje su smeštene u tim lokalima plus dobri menadžmenti opština koji znaju da prepoznaju dobre investicije za svoje sugrađane, kažu naši sagovornici.

Radojica Ćelić, načelnik Opštine Stanari, kaže, za „Novosti“, da iako su rekorderi po visini plate, u ovoj opštini opada broj upisanih prvačića, što se mora mijenjati.

– Mi imamo oko 900 radnika iz opštine koji su zaposleni u „EFT Stanari“ i zbog toga su prosječne plate visoke. Naš cilj je dodatno ulaganje u privredu Stanara i privlačenje stranih investitora.

Želimo da naše ljude zadržimo u Stanarima i da ovde zasnivaju porodice. Onda će to biti prava pobjeda i možemo da govorimo o rezultatima većih plata – kaže Ćelić.

Pored Banjaluke i Trebinje ima prosječnu platu veću od hiljadu maraka. Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja kaže za „Novosti“, da je razvoj ovog grada očigledan u svim privrednim granama.

– Samim tim i potreba za kvalitetnim stručnim kadrom je sve izraženija, a jasno je da kvalitetnog radnika morate više platiti kako biste ga zadržali i ostali konkurentni.

Smatram da je upravo to dovelo do povećanja projsečne plate u našem gradu što nas svakako može radovati – kaže gradonačelnik Ćurić.

CENTRI

Ljubiša Ćosić kaže da već sada u Srpskoj postoji pet regionalnih centara gde migrira domaće stanovništvo i tu se radi o gradovima.

– Republici Srpskoj je prijeko potreban zakon o regionalnom razvoju sa kojim bi se očuvala struktura opština u tim regijama – poručio je Ćosić.

PROVJERENA FORMULA USPEHA

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva i predsjednik Saveza opština i gradova RS kaže, za naš list, da visina plate u lokalnim zajednicima zavisi od odnosa javne uprave prema privredi i maksimalnom iskorišćavanju javnih i privatnih resursa u korist građana i opština.

– Tamo gde javna uprava dobro upravlja i privrednim resursima i javnim dobrima, imamo i rekordne plate. To je jedina formula uspjeha u Srpskoj – ističe Ćosić.

(Novosti)