Naslovna Društvo Platonova pećina – mit u kome živimo! POUČNA PRIČA STARA 2400 GODINA

Platonova pećina – mit u kome živimo! POUČNA PRIČA STARA 2400 GODINA

0

Pre 2400 godina, Platon je u svom delu „Država“ opisao zarobljenost čovečijeg uma opsenama kao što su današnji mediji, naročito ovi društveni.

Priča, ukratko, ide ovako (pogledajte sliku): u pećini je zatvorena grupa ljudi, tako što sum vezani da gledaju ka jednom ZIDU, a i glave su im priklještene tako da mogu da vide samo to što je na zidu, ispred njih.

A na zidu se prikazuje crno-bela igra SENKI, opsena koju stvaraju oni koji su ih zarobili, njihovi TAMNIČARI, osobe koje zarobljeni ne mogu da vide. Ispred vatre se odigrava igrokaz sa siluetama životinja i predmeta, koji se vide kao senka na zidu u koji zatočenici jedino, i mogu da gledaju.

Nemajući druga iskustva o tim opsenama na zidu, zarobljena ljudska tela i mozgovi ih smatraju za realnu sliku sveta.

Čak u tome, ne znajući U jednom trenutku se dešava, ko zna kako, da jedan od zatočenika pobegne iz pećine i izađe na površinu. Tamo ga sačeka vizuelni šok – priroda u milionima boja i 3D obliku. Ono što je do tada (u pećini) video samo kao 2D crno-belu senku na zidu, sada gleda u stvarnosti, u svoj njenoj lepoti.

„Ah, ovako zaista izgleda svet!“, kaže SLOBODAN ČOVEK sebi oduševljeno. Shvata da su i njega i ostale zarobljene ljude njihovi tamničari držali u laži.

Slobodan čovek poželi da što pre tu veliku istinu saopšti svojim sapatnicima iz Slobodan čovek se vraća u pećinu i kaže zatočenicima: „Hej, ljudi, napolju je divan svet, ne verujte u ovu laž na zidu!!!“

Međutim, zarobljeni umovi mu kažu da je glup, zaveden i „nema pojma o realnosti“, i da oni dobro znaju šta je istina.

ZATOČENICI ga ismevaju, a najradije bi ga ubili jer im kvari naviknuti pogled na svet. ZID pećine je ekran u koji trenutno buljite SENKE na zidu su nametnuti sadržaji za zamajavanje zatupljenog čovečanstva, bez obzira iz kog izvora dolaze.

TAMNIČARI su zlikovci koji imaju interes da vas drže u laži i pokornosti, da ne kažem „vladari iz senke“.

SLOBODAN ČOVEK je onaj koji ima dovoljno pameti da vidi prevaru i dovoljno hrabrosti da istinu saopšti i drugima (još uvek zarobljenima u pećini), ne plašeći se prezira neuke, opsenama hipnotisane gomile .

ZATOČENICI su oni koji slepo veruju u ono što im se medijski servira i osećaju izvornu mržnju prema onima koji bi da ih prosvetle i izvedu iz pećine. 

Гаковић Даница

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: