Naslovna Izdvajamo POBUNA U FOČI: „Najgore od svega je što…“

POBUNA U FOČI: „Najgore od svega je što…“

0

Oko 200 mještana iz više od 20 sela u opstini Foča protestvovalo je danas u mjestu Filipovići protiv namjere opštinske vlasti da tu izgradi deponiju za područje opštine Foča.

Građani su poručili nadležnim opštinskim i republičkim vlastima da će se svim pravnim i drugim sredstvima boriti da se deponija, na ovom mjestu, gdje je već iskrčena šuma za njenu lokaciju u ovom selu nikad ne napravi.

Mještanin sela Jošanica Boro Vilotić je istakao da se u proteklih 30 godina u ovom području nalazile još dvije lokacije za odvoz gradskog smeća, gdje deponovan i otpad od ruševina objekata od NATO bombardovanja i da je od karcinoma u okolnim selima umrlo više od 30 građana.

Predsjednik Savjeta MZ Jošanica Nedeljko Matović da je van svake pameti ko je odredio da se lokacija za deponiju ovdje izabere jer se u dolini Drine finim zemlje cijeni i do 30 hiljada maraka što govori o njenoj vrijednosti.

„Najgore od svega je što mještani iz ovih sela nisu bili informisani da će se deponija ovdje praviti i zato su saznali, kada je ovih dana, započeta da se krči borova šuma“, dodao je Matović.

Planirano je da se deponija postavi na entitetskoj liniji izmedju opština Foča i Foča Ustikolina i u blizini kasarne.

Odbornik SDS-a u SO Foča Ognjen Bodiroga je pojasnio da je rok deponije u Rječicama istekao 2020. godine pa je SO u prošlom sazivu donijela odluku da se nova gradi u Filipovićima.

Skupštinska većina predvođena SNSD-om u aprilu prošle godine odlučila je da se lokacija za deponiju u Filipovićima proširi i prezentovala je idejno rješenje.

„Na sjednici SO tada je rečeno da je deponija sigurna, bezbjedna i da će biti izgrađena po ekološkim standardima, a to je napisano i u Planu rada načelnika za ovu godinu“, naglasio je Bodiroga.

Pokušali smo dobiti objašnjenje za izbor lokacije za deponiju u Filipovićima od načelnika opštine Milana Vukadinovića, rečeno nam je da je na odmoru, a načelnik odjeljenja za urbanizam Ranko Popović se nije javljao na telefon.

Naknadno je saopšteno da će se novinarima neko iz opštine, po pitanju deponije, obratiti sutra u osam časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: