Naslovna Društvo Počela ceremonija ustoličenja novog patrijarha Porfirija

Počela ceremonija ustoličenja novog patrijarha Porfirija

Sveta arhijerejska liturgija na kojoj će biti izvršen svečani čin ustoličenja novog srpskog patrijarha Porfirija održava se danas u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila u Beogradu, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

Najavljeno je da će ovom činu prisustvovati predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Srpske Radovan Višković.

Na kraju liturgije patrijarhu Porfiriju će kao simboli patrijaraške vlasti biti uručene insignije – panagija srpskih svetitelja, žezlo i bijela pana.

O datumu svečanog uvođenja u tron patrijaraha srpskih u Pećkoj patrijaršiji, istorijskom sjedištu poglavara SPC, javnost će, dodaje se u saopštenju, biti naknadno obaviještena.

Današnje svečano ustoličenje je počelo liturgijom, poslije koje će u tron poglavara SPC novog patrijarha uvesti mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je predsedavao Sinodom do izbora novog patrijarha, i episkop sremski Vasilije, koji je vodio Izborni sabor juče u kripti Hrama Svetog Save.

Izborni sabor SPC održan je juče u kripti Hrama Svetog Save, a eparhijske i vikarne vladike, tajnim glasanjem izabrali su trojicu vladika čija su se imena potom našla u apostolskom žrebu.