Naslovna Društvo Počela ceremonija ustoličenja novog patrijarha Porfirija

Počela ceremonija ustoličenja novog patrijarha Porfirija

0

Sveta arhijerejska liturgija na kojoj će biti izvršen svečani čin ustoličenja novog srpskog patrijarha Porfirija održava se danas u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila u Beogradu, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

Najavljeno je da će ovom činu prisustvovati predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Srpske Radovan Višković.

Na kraju liturgije patrijarhu Porfiriju će kao simboli patrijaraške vlasti biti uručene insignije – panagija srpskih svetitelja, žezlo i bijela pana.

O datumu svečanog uvođenja u tron patrijaraha srpskih u Pećkoj patrijaršiji, istorijskom sjedištu poglavara SPC, javnost će, dodaje se u saopštenju, biti naknadno obaviještena.

Današnje svečano ustoličenje je počelo liturgijom, poslije koje će u tron poglavara SPC novog patrijarha uvesti mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je predsedavao Sinodom do izbora novog patrijarha, i episkop sremski Vasilije, koji je vodio Izborni sabor juče u kripti Hrama Svetog Save.

Izborni sabor SPC održan je juče u kripti Hrama Svetog Save, a eparhijske i vikarne vladike, tajnim glasanjem izabrali su trojicu vladika čija su se imena potom našla u apostolskom žrebu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube