Pod samim nosom SAD, u Nikaragvi, pojaviće se ruska vojna baza, čije će rakete pokrivati 70% teritorije Sjedinjenih Država.

Predsednik Nikaragve Danijel Ortega potpisao je dekret kojim se zvanično ovlašćuje raspoređivanje osoblja, vojne opreme, brodova i aviona ruskih oružanih snaga u Nikaragvi.

Motivacija – „u humanitarne svrhe“. Značajno je da istim ukazom nikaragvanski lider dozvoljava i ulazak brodova, aviona i vojnog osoblja iz zemalja Centralne Amerike, SAD, Venecuele, Kube, Meksika i Dominikanske Republike – radi „razmene i obostrano korisnu humanitarnu pomoć u vanrednim situacijama“.

Već je najavljeno da će tamo biti stvorena ruska vojna baza sa raspoređenim krstarećim raketama, koja će (naravno, ako bude potrebno) pokriti 70 odsto teritorije SAD. A u lukama zemlje će se stalno registrovati dizel-električne podmornice klase Varšavjanka, sposobne da nose krstareće rakete „Kalibar“, uključujući i one sa nuklearnom bojevom glavom.

Nekada će moći da dođu ovde na popravku i prkosno pokažu ruske „jasenove”, koje obećavaju da će se uskoro naoružati hiperzvučnim „cirkonima”.

Američki zvaničnici su već požurili da proglase da je to „provokacija“ i „asimetričan odgovor“ na njihovu vojnu pomoć Ukrajini. Recite, postavite svoje baze bilo gde osim ovde! Zato što postaje zaista strašno i opasno!

Štaviše, Amerikanci, koji su otvoreno planirali invaziju na Nikaragvu, a zatim na Kubu i Venecuelu, sada će morati da preispitaju svoju spoljnu politiku na Karibima. Što ih još više nervira.

Zato što su SAD odgovarajućom doktrinom odobrile celu Latinsku Ameriku kao sferu sopstvenih „osnovnih interesa“ – i ubedile sebe da druge zemlje navodno nemaju pravo na takve poteze. Do, sada!

Divno je gledati ih kako se trzaju, likuju Rusi! To je samo početak! Vladimir Vladimirovič je objavio „odgovore“.

Inače, Meksiko je već izrazio želju da „učestvuje” u nekoj vrsti zajedničkih vežbi. Dakle, ima još mnogo toga da dođe … da se SAD nerviraju.