16.9 C
Banja Luka

Počela proslava Dana pobjede u Moskvi: Defile RUSKE MOĆI (VIDEO PRENOS)

Rusija slavi 79. godišnjicu pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Na Crvenom trgu u Moskvi počela je vojna parada povodom Dana pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, a ruski predsjednik Vladimir Putin će 21. put izvršiti smotru kao glavnokomandujući vojske.

Svečanoj paradi u Moskvi prisustvovaće i predsjednici Bjelorusije, Kazahastana, Tadžikistana, Turkmenistana, Kube, Laosa i Gvineje Bisao.

U nekim djelovima zemlje povodom Dana pobjede – 9. maja već su održane vojne parade.

Vojne parade održane su u Vladivostoku, Novosibirsku, Habarovsku, Ulan Udeu, Čiti, Južno-Sahalinsku.

U paradi učestvuje više od 9.000 ljudi.

U Rusiji se svake godine 9. maja, povodom Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, održavaju parade pobjede u više gradova, a centralna je na Crvenom trgu u Moskvi.

Tadašnji Sovjetski savez je u Drugom svjetskom ratu izgubio oko 27 miliona ljudi, od kojih su 14 miliona bili civili.

Rusija nije poslala pozivnice za današnju vojnu paradu ambasadorima i zvaničnicima zemalja koje smatra neprijateljskim, izjavila je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je istakla za TAS da zvaničnici „neprijateljskih zemalja“ nisu pozvani na paradu za Dan pobede treću godinu zaredom.

– One nisu pozivane od 2022. godine jer režimi u tim zemljama vode, hajde da to formulišemo kao neprijateljsku politiku, to je termin koji je uveden, ali oni zapravo vode agresivnu politiku prema našoj zemlji, a mi to formulišemo kao hibridni rat – navela je Zaharova.

Prema njenim riječima, Rusija je na paradu pozvala boračke organizacije iz „neprijateljskih zemalja“.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obratio se okupljenima:

– Rusija će činiti sve da spriječi globalni sukob, ali nećemo dozvoliti da nam prijete. Naše strateške snage uvijek su u borbenoj pripravnosti – naglasio je Putin.

(Kurir/RT/Sputnik)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here