Naslovna Društvo Počeli ponovljeni izbori u Doboju i Srebrenici: Evo šta trebate znati

Počeli ponovljeni izbori u Doboju i Srebrenici: Evo šta trebate znati

Na 89 biračkih mjesta u Doboju i 28 biračkih mjesta u Srebrenici, danas se održavaju ponovni lokalni izbori.

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati.

Građani biraju gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj, te načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu Općine Srebrenica.

U Srebrenici se bira na 28 mjesta i to 26 redovnih i dva biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu u Gradačcu i Živinicama.

Odluku o ponovnim izborima donijela je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine početkom februara.

CIK je prethodno, 21. januara, donijela odluku da, zbog kršenja Izbornog zakona BiH, poništi izbore na većini biračkih mjesta u Doboju i Srebrenici. Sud BiH je 27. januara odbacio brojne žalbe na ovakvu odluku CIK-a.

Nezadovoljni odlukom CIK-a što se izbori ne ponavljaju u cijelosti, iz Inicijative “Moja adresa Srebrenica“ i kandidati sa probosanskih listi su u ponedjeljak donijeli odluku o bojkotu ponovljenih izbora.

Izborna šutnja traje od jučer od 7 sati ujutro, i trajat će do večeras do 19 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta.

Ponovni izbori se provode na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima.

„Ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici će u ime Centralne izborne komisije BiH nadgledati 130 supervizora“, saopštili su iz CIK-a

Nadalje su iz CIK-a ranije objavili da se na glasačkom listiću za izbor gradonačelnika Grada Doboj nalaze tri kandidata u ime tri ovjerene političke stranke, dok se na glasačkom listiću za Skupštinu Grada Doboj nalaze kandidati u ime 85 ovjerenih političkih subjekata (34 nezavisna kandidata, četiri koalicije i 47 političkih stranaka).

„Na glasačkom listiću za izbor načelnika Opštine Srebrenica nalaze se četiri kandidata u ime četiri ovjerena politička subjekta (dva nezavisna kandidata, jedna koalicija i jedna politička stranka) dok se na glasačkom listiću za Skupštinu opštine Srebrenica nalaze kandidati 27 političkih subjekata (jedan nezavisni kandidat, četiri koalicije i 22 političke stranke)“, stoji u CIK-ovoj objavi.

Imenovani su i članovi biračkih odbora na dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu za Srebrenica u Gradačcu i Živinicama

Pravo glasa na ponovljenim izborima na 89 biračkih mjesta u Doboju ima 50.615 birača.

Pravo glasa na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici ima 10.002 birača, te 437 birača na 2 biračka mjesta u odsustvu u Gradačcu i Živinicama.

Za posmatranje ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici akreditirano je 118 posmatrača udruženja građana.