Naslovna Izdvajamo Počelo povlačenje policije samoproglašenog Kosova iz opštinskih zgrada na sjeveru KiM

Počelo povlačenje policije samoproglašenog Kosova iz opštinskih zgrada na sjeveru KiM

0
epa10290165 Kosovo special police officers stand guard near Northern Mitrovica, Kosovo, 06 November 2022. Kosovo Serbs protested after a dispute over license plates and personal documents that triggered a Serb walkout from their jobs in institutions of Republic of Kosovo. EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Povlačenje tzv. kosovske policije iz opštinskih zgrada na sjeveru KiM počelo je na osnovu odluke privremenih prištinskih institucija.

Počelo je povlačenje policije iz tri opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, rekao je zamjenik direktora policije za region Sever Veton Eljšani za Tanjug.

Vlada privremenih prištinskih institucija je u utorak saopštila da je, nakon sastanka glavnog pregovarača Besnika Bisljimija sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, pristala da odmah za 25 odsto smanjiti prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada na sjeveru Kosova i Metohije, kao i da će održati vanredne izbore u četiri opštine na sjeveru nakon ljeta.

Pored toga, tzv. kosovska policija će po potrebi, zajedno sa Euleksom i Kforom, procjenjivati bezbjednosnu situaciju i razmotriti mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko zgrada opština.

U saopštenju prištinske vlade se dodaje da će Evropska unija pozvati glavne pregovarače u Brisel, u cilju finalizacije plana redoslijeda Sporazuma o normalizaciji, nakon čega će, kako se navodi, početi implementacija svih članova sporazuma.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube