Naslovna Najnovije Počinje masovnija vakcinacija u „Banjalučkom velesajmu“

Počinje masovnija vakcinacija u „Banjalučkom velesajmu“

0

BANJALUKA, SARAJEVO – Masovnija vakcinacija građana u RS starijih od 65 godina trebalo bi da počne sutra u hali „Banjalučkog velesajma“ i dok se ranije vakcinacija ove grupe građana sprovodila u nešto manjem obimu, sada će tokom jednog dana moći biti vakcinisano nekoliko stotina građana.

U Domu zdravlja Banjaluka su naveli da se prvog dana isključivo vakcinišu građani koji su pozvani na vakcinaciju protiv korona virusa.

„Imunizacija ove prioritetne grupe Banjalučana u masovnijem obimu počinje u devet časova“, saopštili su u Domu zdravlja Banjaluka.

Dodali su da će sva lica starija od 65 godina koja su se prijavila za vakcinaciju protiv kovida-19 biti blagovremeno obaviještena o svom terminu vakcinacije putem timova porodične medicine, te su ih zamolili za strpljenje i razumijevanje.

Dodali su da sve mjere imaju za cilj smanjenje rizika od prenošenja virusa, kako između građana koji će dolaziti na imunizaciju, tako i među zdravstvenim radnicima i svim drugim akterima u procesu masovne vakcinacije.

V.K. iz Banjaluke, koja bi sutra trebalo da primi prvu dozu vakcine protiv virusa korona u hali „Banjalučkog velesajma“, za „Nezavisne“ je rekla da su joj iz ambulante porodične medicine u naselju gdje živi javili da će biti vakcinisana u ponedjeljak.

„Prijavila sam se sredimo mjeseca, te su mi prije nekoliko dana javili koji dan i u koliko sati da dođem da se vakcinišem. Mislim da je bitno da svi primimo vakcine, jer je to jedini način da se zaštitimo od virusa“, navela je ova Banjalučanka.

Kako je ranije rečeno „Nezavisnim“, unutar samog objekta „Velesajma“ će biti odijeljeni punktovi za prijem i ljekarski pregled građana koji dođu na vakcinaciju, te dijelovim gdje će stručni medicinski timovi vakcinisati građane, a biće izdvojena i mjesta za praćenje građana nakon vakcinacije.

Tada je rečeno da će broj medicinskih timova koji će vršiti imunizaciju zavisiti i od broja građana koji će biti vakcinisani, a da će svakodnevno i ekipe Službe hitne medicinske pomoći biti prisutne u slučaju potrebe.

Dodatne količine vakcina protiv virusa korona stigle su danas u BiH iz Turske, kada je avion s 30.000 Sinovac vakcina sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

U Ambasadi Turske je saopšteno da je avion poletio u nedjelju oko devet časova iz Istanbula, a ove vakcine su dio dogovora koje su članovi Predsjedništva BiH postigli s turskim liderom na sastanku u Ankari 16. marta.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH ranije je saopšteno da će vakcine nakon carinskih procedura biti upućene u centralno skladište u Mostaru.

Genaralni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS) Vlado Đajić rekao je da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi smješteno 580 pacijenata oboljelih od virusa korona, što je najveći broj od početka pandemije.

„Nažalost, i nakon godinu dana imamo veliki broj oboljelih i već razmišljamo kako da pretvorimo dio Hirurgije u nove kapacitete, te da dvokrevetne sobe pretvorimo u trokrevetne“, izjavio je Đajić.

Naglasio je da to dodatno otežava posao jer treba još radnika, i zdravstvenih i pomoćnih, da opslužuju pacijente, te da istovremeno moraju da nabavljaju i tehničku i medicinsku opremu neophodnu za rad.

„Znamo šta radimo, znamo kako da se borimo s pandemijom i kao i dosad idemo joj u susret. Očekujemo još veći broj pacijenata i spremno smo za to. Svi oboljeli u Srpskoj, ali i u Banjaluci imaće bolnički krevet i zdravstvene radnike koji će o njima brinuti, kao i lijekove“, rekao je Đajić.

Naglasio je da će u Banji Slatina biti obezbijeđeno još 200 kreveta za oboljele pacijente od virusa korona.

Đajić je naveo da se s Vladom RS pregovara o zakonskoj regulativi da bi zdravstveni radnici iz privatnog sektora mogli da budu angažovani u borbi protiv virusa korona.

Minut ćutanja za preminule

U Republici Srpskoj danas je navršena godina dana od prvog smrtnog slučaja uzrokovanog virusom korona.

Tim povodom u Vladi RS odata je počast minutom ćutanja za sve preminule od virusa korona.

Zdravstveni radici Univerzitetskog kliničkog centra RS takođe su minutom ćutanja odali počast građanima koji su izgubili život u borbi s virusom korona.

Podsjećamo, prvi smrtni slučaj uzrokovan virusom korona u Srpskoj registrovan je prije godinu dana, 28. marta 2020. godine, a riječ je o ženi starije životne dobi koja je imala više hroničnih bolesti.

 

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: