Naslovna Izdvajamo Podizanje rejtinga: SNSD-u nije stalo do povećanja plata!

Podizanje rejtinga: SNSD-u nije stalo do povećanja plata!

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ u Narodnoj skupštini Republike Srpske Aleksandar Fulurija

„SNSD i njihovi koalicioni partneri pokazali su da su protiv toplog obroka zdravstvenim radnicima, kao i protiv povećanja plata ljekarima, medicinskim sestrama i tehničarima“, saopšteno je iz DNS-a.

„Klub poslanika DNS-a na zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske uložio je pet amandmana na predložene zakone. Prvi amandman je da se topli obrok zdavstvenim radnicima računa mimo plate, što zdravstveni radnici već duže vrijeme zahtjevaju. Drugi amandman se odnosi na koeficijente u platnim grupama ljekara“, kaže Duško Ivić šef kluba poslanika DNS-a u NSRS.

Ovim amandmanom, kaže Ivić, smo željeli da ljekare koji su završili visoko šestogodišnje obrazovanje odvojimo od nemedicinskih radnika koji imaju visoko četverogodišnje obrazovanje, oni po ovom zakonu imaju iste koeficijente od 10,44-11,61, što je nespojivo sa zdravim razumom. Predložili smo da se koeficijenti za ljekare povećaju na 11-12,17.

Ivić navodi da se treći amandman se odnosi na plate medicinskih sestara i tehničara, i povećanje koeficijenata kako bi imali veće plate od radnika nemedicinske struke.

„U novom zakonu koeficijenti u platnim grupama medicinskih sestara i tehničara su isti sa koeficijentima administrativnih radnika i iznose za srednje četverogodišnje obrazovanje od 5,72-6,89, amandmanom smo predložili povećanje koeficijenata za medicinske sestre i tehničare od 6,25-7,42“, kaže Ivić.

Isitiče da su za amandmane DNS-a glasali su svi poslanici opozicije, dok su poslanici pozicije na čelu sa SNSD-om bili uzdržani.

„Predložili smo amandmane za koje smo mislili da će biti usvojeni, jer bi na taj način saprali gorčinu u ustima zdravstvenih radnika zbog mizernog povećanja plata, koja se graniči sa socijalnom pomoći“, tvrdi Ivić.

On dodaje da su ih iznenadili poslanici ljekari, koji su glasali protiv sebe i svojih kolega, kao i partije koje se zalažu za socijalnu pravdu.

„Svi su oni dobro diskutovali, ali kad treba glasati za topli obrok mimo plate i povećanje koeficijenta ljekarima, medicinskim sestrama i tehničarima, onda zaborave na socijalnu pravdu i glasaju za svoje i partijske interese“, pojašnjava Ilić.

„Ne prihvatanjem amandmana od strane pozicije, stava smo da je ovo podizanje političkog rejtinga SNSD-a i njihovih satelitskih partija. NJima nije stalo do povećanja plata radnicima zaposlenih u oblasti obrazovanja kulture, unutrašnjih poslova, pravosuđa, već je ovo još jedan pokušaj obmane radnika koji žive od svog rada“, zaključuje Ivić u saopštenju za javnost.

(BN)