Naslovna Najnovije Pojačana kontrola poštovanja mjere protiv širenja korona virusa

Pojačana kontrola poštovanja mjere protiv širenja korona virusa

Na području grada Bijeljina u proteklog vikenda vršen je pojačan inspekcijski nadzor i kontrola ugostiteljskih objekata, uz asistenciju Policijske uprave Bijeljina, a u vezi sa poštovanjem odluka Republičkog štaba za vanredne situacije koje se odnose na pandemiju virusa korona.

Službenici Policijske uprave Bijeljina, zajedno sa drugim inspekcijskim službama, u 32 tima učestvovali su u provođenju odluka Republičkog štaba za vanredne situacije koje se tiču poštovanja epidemoloških mjera protiv širenja zaraze virusom korona.

Igor Kapikul, načelnik Sektora policije PU Bijeljina je rekao da je izvršen veliki broj obilazaka ugistiteljskih objekata u dnevnim i u večernjim časovima.

“U dnevnim časovima smo kontrolisali 123 ugistiteljska objekta, dok je u noćnim časovima kontrolisan 281 objekat. Uočene su pojedini nepravilnosti prilikom tih kontrola. Evidentirali smo i dva prekršaja koji se odnose na Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji će biti sankcionisani od strane PU Bijeljina. Sačinili smo i 14 službenih zabilješki o uočenim nepravilnostima koje će biti uručene nadležnim inspekcijama”, rekao je Kapikul.

Imovinski delikti su najzastupljeniji oblik opšteg kriminaliteta, a zabilježen je i veliki pad broja krivičnih djela protiv imovine, kaže Srđan Gajić, načelnik Кriminalističke policije.

“U oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno je 14 krivičnih djela, a ukupna materijalna šteta nastala počinjenim krivičnim djelom iznosi oko 606.000 KM. Takođe, protivpravna imovinska korist je oko 600.000 KM”, dodao je Gajić.

Trend ilegalnih migracija, koji je rastao od kraja 2017. godine i na području Bijeljine, počeo je da pada sa pojavom pandemije virusa korona, rekli su u PU Bijeljina.

“U februaru mjesecu ovde godine smo evidentirali osam lica afro-azijskog porijekla, svi porijeklom iz Maroka i muškog pola bez ikakvih dokumenata za identifikaciju. U istom mjesecu 2020. godine smo evidentirali pet takvih slučajeva. Znači da je u februaru 2021. evidentirano samo blago povećanje broja evidentiranih, kontrolisanih lica”, objašnjava Kapikul.

Iz Policijske uprave Bijeljina su apelovali na građane da u sklopu proljećnih radova na njivama i voćnjacima, a s ciljem uklanjanja korova ne pale vatru na nebezbjednim mjestima jer to može ugroziti ljudske živote i imovinu građana.

BN TV