Naslovna Region Policajci opravdano pucali na Borilovića

Policajci opravdano pucali na Borilovića

0

Komisija konstatovala da su policajci iz Odjeljenja bezbjednosti Cetinje prema propisima upotrijebili vatreno oružje i opravdano pucali na naoružanog sugrađanina, pokušavajući da ga zaustave tokom krvave drame

Komisija Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) utvrdila je da su policajci iz Odjeljenja bezbjednosti Cetinje, 12. avgusta u naselju Medovina, zakonito upotrijebili vatreno oružje i opravdano pucali na naoružanog Vuka Borilovića, pokušavajući da ga zaustave tokom krvave drame.

Tri dana nakon tragedije na Cetinju u kojoj je Borilović usmrtio 10 komšija, među kojima i dva dječaka, a ranio još šest osoba – MUP je prema članu 96 Zakona o unutrašnjim poslovima formirao Komisiju koja je cijenila upotrebu – sredstava prinude u ovom slučaju okolnosti korišćenja oružja policijskih službenika.

Komisija je napravila zapisnik sa izjavama četvorice policajaca sa Cetinja, koji su tog dana iz pištolja u Medovini pucali na Borilovića, a potom su u mišljenju naveli da su opravdano koristili vatreno oružje.

12. avgusta 2022. godine, Borilović je na Cetinju usmrtio 10 komšija, među kojima i dva dječaka, a ranio još šest osoba. MUP je, prema članu 96 Zakona o unutrašnjim poslovima, formirao Komisiju koja je cijenila upotrebu sredstava prinude u tom slučaju…

MUP je u odgovoru “Vijestima” naveo da se internom istragom o postupanju policije na Cetinju bave i službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu rada policije.

”Odjeljenje je u okviru zakonskih ovlašćenja, pokrenulo postupak unutrašnje kontrole zakonitosti postupanja policijskih službenika 12. 08. 2022. godine u Cetinju i isti je u toku. Na zahtjev Odjeljenja, od strane Komisije koja je formirana shodno članu 96 Zakona o unutrašnjim poslovima, dostavljeni su Zapisnik o utvrđivanju okolnosti upotrebe sredstava prinude, kao i Mišljenje o zakonitosti, okolnostima upotrebe sredstava prinude. Ukoliko se u sprovedenom postupku unutrašnje kontrole utvrde činjenice i dokazi o nezakonitom postupanju policijskih službenika u predmetu, biće preduzete zakonske mjere u cilju pokretanja postupaka za utvrđivanje odgovornosti”, piše u odgovoru MUP-a.

Prema Zakonu, Komisija koju je formirao MUP dužna je da mišljenje dostavi i nadležnom tužilaštvu na dalju ocjenu.

Ispaljeno 20 metaka

Tokom drame na Cetinju, a nakon više telefonskih poziva da neko puca u Medovini, prvi u naselje u 15.33 časova su stigli policajaci, koji su tog dana bila u popodnevnoj smjeni dežurni službenici u OB Cetinje.

Petorica policajaca pokušavala su da zaštite kuće, ali i zaustave naoružnog Borilovića koji je pucao na njih ali i ekipu Hitne pomoći, a samo pukom srećom tog dana metak je po glavi samo okrznuo policajca Ljubišu Maksimovića.

”Vijestima” je nezvanično rečeno da su u Medovini tog dana pucala četiri policajca iz pet službenih pištolja, koji su ispalili oko 20 metaka ka Boriloviću.

Forenzičari iz Danilovgrada, kako su “Vijesti” već objavile treba da utvrde da li je ubica usmrćen metkom ispaljenim iz jednog od policijskih pištolja ili oružja koje predao Cetinjanin Nenad Neno Kaluđerović…

To će se znati tek nakon što vještaci – balističari uporede preklapanje traga koji na čauri ostavlja udarna igla pištolja i trag koji na ispaljenom zrnu ostaje nakon prolaska kroz cijev pištolja.

Rukovoditeljka i portparolka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica kazala je da im rezultati forenzičkih vještačenja još nijesu dostavljeni.

Tom tužilaštvu ranije je dostavljen obdukcioni nalaz Borilovićevog tijela, koji je potvrdio nezvanične informacije – da je ubica pogođen sa pet metaka, ali će se tek analizom utvrditi koje zrno je bilo smrtonosno.

Borilović je tog dana iz lovačkog oružja poslije 15.20 časova usmrtio u podstanarskom stanu Natašu Martinović, njena dva sina od osam i 11 godina, a potom je usmrtio i komšije – Rajka Drecuna (56) i njegove roditelje Danicu (74) i Dimitrija (81).

Među žrtvama su i tridesetsedmogodišnji Milan Mitrović, kum ubijenih Martinovića ali i Borilovićev ujak Goran Đurišić (54) i dvije sestre Aleksandra (52) i Mila Radunović (50).

Borilović je ranio i petoro komšija – Aleksandra Drecuna, Slavicu Zvicer, Filipa Đurkovića, Milevu Ramadanović i Darinku Čelebić, kao i policajca Ljubišu Maksimovića.

Komisija mogla da se bavi samo sredstvima prinude…

Dva dana nakon nezapamćene tragedije na Cetinju ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da će MUP formirati “komisiju koja će detaljno ispitivati svaki korak koji je policija preduzimala tog dana”.

Zakon o unutrašnjim poslovima međutim ne dozvoljava formiranje komisije osim u slučaju ispitivanja primjene sredstava prinude, u ovom slučaju korišćenja vatrenog oružja.

Nakon tragedije postavljano je ključno pitanje da li je policija mogla bolje ili drugačije da reaguje tog dana te da li će se promijeniti sistem reagovanja u ovakvim slučajevima.

Stručnjaci za bezbjednost i postupanje policije ukazali su na tri ključne tačke i slabosti crnogorske policije na Cetinju, što je, kako tvrde, rezultat višedecenijske zapuštenosti bezbjednosnog sistema i lošeg ulaganja u opremu, ali i obuku redovnog – operativnog sastava policije…

Prva karika u sistemu postupanja policije koja je, sasvim izvjesno, tog dana zakazala na Cetinju je nedostatak jasnog protokola i procedura kako da se reaguje u visokorizičnim situacijama.

Uprava policije, tvrdi izvor “Vijesti”, nema propisane protokole obavještavanja, izvještavanja i uzbunjivanja, a evidentan je bio i nedefinisan sistem rukovođenja, komandovanja i izdavanja naređenja tog dana na Cetinju.

Osim toga, policijski službenici duže službene pištolje stare i po 20 godina, a samo specijalne jedinice UP su opremljene i obučene da reaguju u rizičnim situacijama kakva je bila tog dana u prijestonici.