Naslovna Politika Političari kriju imovinu, prijave samo po neki stan

Političari kriju imovinu, prijave samo po neki stan

0

Često se u posljednje vrijeme događa da naši političari zaborave upisati u imovinske kartone jednu ili dvije nekretnine. Većina tvrdi da su sve kupili od svojih plaća, međutim kada se saberu njihova službena primanja i nekretnine koje posjeduju, računi se baš i ne poklapaju.

Prema Izbornom zakonu BiH, svaki izabrani kandidat i državni ministar dužan je prijaviti ukupan iznos i izvor prihoda iz prethodne godine te svu imovinu: kuće, stanove, zemljišta, poduzeća, poslovne prostore i automobile.

Dužni su prijaviti i ušteđevinu, iznose na bankovnim računima, zatim vrijednosti dionica, obveznica kao i dugovanja. Osim svoje, izabrani političari dužni su u kartonima koje predaju Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) prijaviti i imovinu članova najuže obitelji.Međutim, da li se zaista prijavljuju najbolje pokazuju sljedeći primjeri.

Posljednji takav primjer je Nedeljko Čubrilović predsjednik Demosa i ministar saobraćaja i veza u Vladi Srpske. Čubrilović i njegova supruga imaju stan od 30 kvadrata u Srbiji, a koji se nije prijavio u imovinskom kartonu. Kad su ga novinari pitali kako je zaboravio stan, on je rekao da nije znao da je suvlasnik stana, da ne zna gdje se nalazi i da je to rodbinska neka priča.

„Kada smo ga pozvali nije želio detaljnije da priča, prvo je rekao, malo je bio i kontradiktoran u smislu da ne zna da ima taj stan, da je supruga naslijedila taj stan i da zna da je samo taj stan od 30ak kvadrata da nikad nije bio tu. U potpunosti zanemaruju činjenicu da su oni stvoreni izabrani funkcioneri koje biraju građani i imaju zakonsku obavezu da prijave svu imovinu koju imaju samo što to nitko ne provjerava dalje ne postoje sankcije ukoliko oni prećute jedan dio“, kaže Milena Mitrović, novinarka CIN-a.

Da ima kuću u Beogradu, zaboravio je prijaviti i Dragana Bogdanića iz SNSD-a.

Godinama je skrivao kuću u Borči, mirnom naselju udaljenom desetak kilometara od centra glavnog grada Srbije. Ovu nekretninu nije prijavio 2014. godine kada je izabran za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ni 2018. kada je izabran za državnog parlamentarca. Međutim, kao i mnogi koji ne prijavljuju nekretnine, neće biti kažnjen zbog toga jer za nepotpuno ili lažno prijavljivanje imovine u imovinskim kartonima nije predviđena sankcija.

„Nemate nikakve mehanizme da provjeravate. Provjeravaju uglavnom mediji i otkrivaju imovinu koju političari nisu naveli u imovinskim kartonima najčešće u inozemstvu. Problem je što mnogi ne mogu utvrditi porijeklo te imovine pa je očigledno sporno i ne žele da ju navedu“, kaže Srđan Traljić, Transparensy International BiH.

I bivši opozicionar, a sada dio vladajuće koalicije i ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić zaboravlja da prijavi nekretnine u Srbiji. On nije prijavio stan i kuću u Novom Sadu koje ima sa suprugom Majom. Neprijavljeni stan od 98 kvadrata smješten je u užem centru Novog Sada, dok se kuća od 177 kvadrata nalazi u mirnom naselju s druge strane Dunava, blizu Petrovaradinske tvrđave.

Da ima neprijavljenih nekretnina, Nešić nije htio priznati ni u izravnom programu N1 televizije u veljači ove godine. Sva imovina je, kaže Nešić, kupljena od plate.

Dva stana dvije garaže u Tivtu, kupio redovno od svojih primanja od plate u parlamentu, rekao je Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH (DNS).

Čini se da će ostati vječita misterija kako je moguće da političari kupuju stanove bez kredita, sa samo jednom platom. Možda je ta misterija i jedan od razloga zbog čega se, kako oni kažu, zaboravljaju prijaviti nekretnine da građani ne bi saznali punu istinu što bi izazvalo razne reakcije u javnosti.

„Političari svjesno ne prijavljuju imovinu jer kad bi prijavili javnost da bi se pitala odakle im tolika imovina čak i kad bi neke frime bio veliki nesrazmjer njihovih prihoda i imovine koju posjeduju“, smatra Vladimir Šušak, novinar.

Dok se političari bave time što će od nekretnina prijaviti, što neće, koliko će stanova biti na imovinskom kartonu koji su oni zaradili, a koliko će ihti jer su rodbinski naslijeđeni, građani o velikim ulaganjima u stan mogu sanjati, a jedva mogu da kupe i novi auto.

Možda se desi da neki zbog inflacije i visoke cijene postanu vegetarijanci jer koliko rastu cijene ni za meso nema dovoljno novca, ali je bitno da naši političari imaju pune frižidere i po šest ili sedam krovova nad glavom.  

(BN) Foto: Ilustracija/021

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube