Naslovna BIH Čović poručio Dodiku: Svakim danom smo sve bliži NATO savezu, bez zaustavljanja

Čović poručio Dodiku: Svakim danom smo sve bliži NATO savezu, bez zaustavljanja

0

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u srijedu da se ne može zaustaviti proces približavanja Bosne i Hercegovine NATO-u, te da će „Hrvati biti predvodnici toga procesa“.

Čović je ovo izjavio nakon što je juče predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio prekid odnosa s NSTO savezom.

“Svakim danom smo sve bliži NATO-u i taj se put ne može zaustaviti. Bez obzira na to što bi netko htio zaustaviti te procese, da pošalje neku drukčiju poruku oko trenutačnog ambijenta na području Evrope, krvavog rata i agresije Rusije na Ukrajinu, ili pak oko regionalnih razigravanja”, rekao je Čović u Mostaru, odgovarajući na pitanje u vezi Dodikove izjave da će prekinuti odnose s NATO-om.

“Za nas su ključne evroatlantske integracije. To nema alternative kao rješenje”, rekao je Čović. Pojasnio je kako je svjestan različitih pogleda u BiH prema članstvu u Sjevernoatlantskome savezu, ali istovremeno je naveo kako ova zemlja svakodnevno napreduje prema tome cilju.

“Sasvim sigurno svakim smo danom bliže, a ne dalje od NATO saveza”, rekao je.

Naveo je kako vojnici i oficiri Oružanih snaga BiH učestvuju u mirovnim misijama NATO-a, te su na obrazovanju i usavršavanju unutar struktura ovoga vojnog saveza.

“Mislim da će doći vrijeme kada ćemo ostvariti taj cilj (članstvo u NATO). Ne znam hoće li to dočekati aktualna garnitura političara, ali smo svakim danom sve bliži tome cilju”, istakako je Čović.

Upitan o Dodikovoj inicijativi za napuštanje institucija BiH, Čović je rekao kako je Bosna i Hercegovina domovina Hrvata, te da će oni “snažno nastaviti na njezinoj izgradnji i ostvarenju ravnopravnosti hrvatskog naroda”, prenosi N1 vijest Hine.

(BN) Foto: Agencije

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube