Naslovna Najnovije Zaharova: Moskva neće dozvoliti da Zapad zaboravi ekspozije „Sjevernog toka“

Zaharova: Moskva neće dozvoliti da Zapad zaboravi ekspozije „Sjevernog toka“

0

Moskva će učiniti sve da spriječi zapadne zemlje da potisnu temu eksplozija na gasovodima „Sjevernog toka“, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Insistiramo na sveobuhvatnoj, otvorenoj međunarodnoj istrazi eksplozija na gasovodima `Sjevernog toka`, uz obavezno učešće ruskih stručnjaka“, rekla je Zaharova.

Ona je dodala da će Rusija učiniti sve što je moguće, sve što je potrebno da spriječi kolektivni Zapad da potisne ove temu, javio je TASS.

Kompanija „Sjeverni tok AG“ saopštila je da je 27. septembra došlo do „oštećenja bez presedana“ na tri linije gasovoda „Sjeverni tok jedan“ i „Sjeverni tok dva“. Švedski seizmolozi su 26. septembra registrovali dvije eksplozije na podmorskim rutama gasovoda. Rusko tužilaštvo pokrenuo je istragu kao slučaj međunarodnog terorizma.

Američki istraživački novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Sejmor Herš naveo je u svom članku objavljenom 8. februara da su ronioci američke mornarice podmetnuli eksploziv ispod ruskih gasovoda uz pomoć norveških stručnjaka pod okriljem vojnih vježbi „BALTOPS 22“ prošlog juna.

Prema ovom autoru, američki predsjednik DŽozef Bajden lično je odobrio operaciju nakon devet mjeseci razgovora sa zvaničnicima administracije zaduženim za pitanja bezbjednosti.

BONUS VIDEO

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube