Naslovna Izdvajamo Ukrajina optužuje Mađarsku da finansira Rusiju

Ukrajina optužuje Mađarsku da finansira Rusiju

0
Orban: Mađarska će se okrenuti Kini za vakcinu

Niz novih sporazuma koji jačaju energetske veze Mađarske s Rusijom samo će produžiti rat u Ukrajini, upozorio je Oleg Ustenko, ekonomski savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog, pozivajući Brisel da blokira sporazume.

„Ako ste vidjeli video na kojem Rusi odsijecaju glavu ukrajinskom vojniku – Mađari plaćaju za nož“, rekao je Ustenko za „Politico“ u srijedu.

Isječak koji navodno prikazuje pogubljenje ukrajinskog vojnika koji kruži internetom izazvao je zaprepaštenje posljednjih dana, a Zelenski je ruske vojnike koji su navodno izvršili ubistvo opisao kao „zvijeri“.

„Morate biti potpuno slijepi da ne vidite kakve zločine sponzorišete. Kupovina više gasa od Rusa znači da im dajete više kapaciteta za eskalaciju rata“, dodao je Ustenko.

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova i trgovine nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto potpisao je niz energetskih sporazuma u utorak u Moskvi, uključujući i onaj s državnim energetskim divom Gazpromom koji omogućuje povećanje uvoza gasa. Premijer Viktor Orban takođe je njegovao bliske odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a Budimpešta se protivila nametanju sankcija Rusiji.

Budimpešta već dobija 4.5 milijardi kubnih metara gasa godišnje prema postojećem dugoročnom ugovoru s kompanijom, a novi amandman omogućiće isporuke još većih količina ako bude potrebno. Cijena bi bila ograničena na 150 evra po kubnom metru, a sva plaćanja iznad tog iznosa odgođena bi za kasniji datum.

„Sigurnost snabdijevanja Mađarske energijom zahtjeva nesmetan transport plina, nafte i nuklearnog goriva“, rekao je Sijarto na konferenciji nakon razgovora. „Da bi se ispunila ova tri uslova, mađarsko-ruska energetska saradnja mora biti neprekinuta. To nema nikakve veze s političkim preferencijama.“

Takođe su se dogovorili da će Rusija nastaviti isporučivati naftu Mađarskoj naftovodom, prenosi „Politico„.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube