34.7 C
Banja Luka

Politika primorala „Lutriju RS“ na drugi milionski kredit u mjesec dana

U kakvom je stanju „Lutrija Republike Srpske“ govori i podatak da samo mjesec dana, nakon što su potpisali ugovor sa NLB bankom za kredit od 2,1 milion maraka, sada ponovo kreditom popravljaju likvidnost i zadužiće se za dodatnih 1,1 milion KM.

Kako je navedeno u tenderu putem kojeg „Lutrija“ traži zaduženje, kredit dižu na pet godina, a spremni su da plate i 180.000 KM kamate.

„Način obezbjeđenja kredita je sudužništvo povezanog pravnog lica „Elektronska video lutrija“ Banjaluka i bjanko nalozi i bjanko mjenice“, istaknuto je u tenderskoj dokumentaciji.

Kako su naveli, kredit žele realizovati u cilju finansiranja tekuće likvidnosti i izmirenja postojećih obaveza.

Đogo: Napregnuto poslovanje neusklađeno sa djelatnošću

Obzirom da smo u posljednje vrijeme svjedoci sve više kredita za popravljanje likvidnosti koje pored “Lutrije” uzimaju i druga javna preduzeća pitali smo stručnjake šta misle o takvim vrstama zaduženja.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo u izjavi za CAPITAL ističe da je dobro dok je u pitanju samo likvidnost, a da nije solventnost.

“Likvidnost je kada ne možete trenutno da izmirite neku obavezu, a solventnost je kada vam je imovina veća od obaveza, pa u nekom dužem roku tek možete da izmirite obaveze”, istakao je Đogo.

Dodaje da se za većinu javnih preduzeća smatra da su solventna jer su državna, pa ne mogu da propadnu koliko god reprodukovali obaveza.

 “Za Lutriju je sasvim čudno da nisu likvidni jer je to jedna takva vrsta djelatnosti koja bi trebala da bude vrlo likvidna, tako da su sve to pokazatelji u principu napregnutog poslovanja koje nije u skladu sa očekivanjima za tu vrstu djelatnosti”, naglasio je Đogo.

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao “Lutrija RS” je u novembru potpisala ugovor za kredit sa “NLB bankom”, a obezbjeđenje tog kredita su garancije Republike Srpske, što u prevodu znači da će ga, ukoliko zatreba, Vlada RS platiti iz Budžeta.

Namjena tog kredita je bila refinansiranje kreditnih obaveza i finansiranje prenesenih obaveza “Lutrije” iz prethodnog perioda.

Tada je odlukom definisano da u slučaju dospjelog i neplaćenog anuiteta od “Lutrije” prema bankama, RS izvrši plaćanje iz budžeta.

CAPITAL je takođe objavio da „Lutrija“ namjerava da diže kredit od 2,5 miliona KM kako bi između ostalog i opštini Prnjavor isplatila 1,17 miliona maraka koje joj duguje po osnovu poreza na loto dobitak od 3,2 miliona maraka iz septembra 2019. godine.

Kako se vidjelo iz dokumentacije već je postojalo rješenje Poreske uprave o prinudnom izvršenju u korist Prnjavora.

Objavili smo i da je Mile Radišić nedavno indirektno preuzeo upravljanje “Lutrijom”, koji je direktor tog preduzeća bio i u vrijeme prvog Dodikovog mandata.

 

CAPITAL: Bojana Ninković

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here