Naslovna Izdvajamo Serijski mitinzi vlasti: Gdje je „granica“ u „odbrani“ Srpske

Serijski mitinzi vlasti: Gdje je „granica“ u „odbrani“ Srpske

0

Već više od dva mjeseca na međuentitetskim linijama razgraničenja organizuju se skupovi pod nazivom “Granica postoji”.

Povod za organizovanje tih skupova bilo je podizanje optužnice pred pravosuđem BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika, Miloša Lukića.

Od 1. septembra, kada je održano prvo okupljanje u znak podrške Dodiku i Lukiću, demonstranti su, u manjem ili većem broju, mitingovali na međuentitetskoj granici Srpske i Federacije BiH kod Ljubinja, Jezera, Novog Goražda, Pelagićeva, Doboja, u opštini Istočni Stari Grad, zatim kod Ribnika, Foče, Oštre Luke, Vlasenice, Istočnog Novog Sarajeva, Lopara i Nevesinja.

Skup “Granica postoji” juče je održan i na entitetskoj granici između opština Ugljevik i Teočak.

“Spontani” bunt

Iako se navedeni skupovi pokušavaju predstaviti kao “spontani narodni bunt”, nastao zbog, kako se navodi, napada na institucije Republike Srpske, više je nego primjetno da se na tim okupljanjima, gotovo isključivo, pojavljuju funkcioneri, članovi i pristalice vladajućih političkih partija.

Međutim, ono što je posebno zanimljivo jeste to da skupovi “Granica postoji” nisu i jedina “spontana dešavanja naroda” koja se posljednjih dana odvijaju u Srpskoj. Prije otprilike pola mjeseca, skupovi s gotovo identičnim porukama i istim licima koja ih posjećuju, takođe, krenuli su na turneju širom Srpske. Jedina razlika je u sloganu pod kojim se novi mitinzi održavaju, pa je tako na međuentitetskim linijama razgraničenja u toku akcija “Granica postoji”, dok se po sportskim salama i dvoranama u gradovima i opštinama Srpske održavaju skupovi pod nazivom “Branimo Srpsku”.

miting u Gradiški Branimo srpsku Petar Đokić
FOTO: SRNA

– Narodni mitinzi pod sloganom “Branimo Srpsku” imaju za cilj odbranu institucija i nadležnosti Srpske – izjavio je preksinoć u Gradiški premijer Republike Srpske, Radovan Višković, nakon mitinga koji je pod tim sloganom održan u tom gradu.

– Ono što smo krvlju stvarali danas neko želi da na volšeban način ukine i razgradi. Moramo se boriti protiv toga i uspjećemo da pobijedimo – rekao je Višković.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube