Naslovna Svijet SAD najavile novu tranšu vojne pomoći Ukrajini od 425 miliona dolara

SAD najavile novu tranšu vojne pomoći Ukrajini od 425 miliona dolara

0

U najnoviji paket vojne pomoći uključene su rakete, sistemi protiv bespilotnih letjelica i protivoklopni sistemi.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila je u petak novi paket vojne pomoći Ukrajini od 425 miliona dolara u pokušaju da ojača vojsku Kijeva tokom tekuće kontraofanzive za povrat teritorija koje je okupirala Rusija, javlja Anadolu.

Paket uključuje transfer oružja koji se već nalazi u zalihama SAD u vrijednosti od 125 miliona dolara, kao i dodatnih 300 miliona dolara u sredstvima Inicijative za pomoć u sigurnosti Ukrajine (USAI).

„Oružje iz američkih zaliha uključuje dodatnu municiju za nacionalne napredne raketne sisteme zemlja-vazduh (NASAMS) i artiljerijske raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS), kao i više artiljerijskih metaka od 155 mm i 105 mm, protivoklopno oružje i više od tri miliona komada malokalibarskog oružja“, naveo je Pentagon.

Sredstva USAI-ja izdvajaju se za nabavku laserski navođenih sistema protiv bespilotnih letjelica.

„Sve dok Rusija ne okonča ovaj rat povlačenjem svojih snaga iz Ukrajine i zaustavljanjem brutalnih napada, Sjedinjene Američke Države i koalicija koju smo izgradili, od više od 50 zemalja, stajaće uz Ukrajinu“, saopštio je državni sekretar Antony Blinken.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: