Naslovna Svijet Poneseš kovid-pasoš, pokažeš na ulazu, ručaš, gledaš meč…: Još jedna evropska država...

Poneseš kovid-pasoš, pokažeš na ulazu, ručaš, gledaš meč…: Još jedna evropska država presekla, cilj – UKINUTI SVE MERE. Zašto Srbija ne bi mogla ovako?

0

Testiranje sistema takozvanih „kovid-pasoša“ moglo bi da bude započeto već sledećeg meseca u Velikoj Britaniji. Pozorišta, stadioni i ostala javna mesta koja primaju veliki broj posetioca postrojavaju se kako bi učestvovala u projektu dogovorenom u vladi premijera Borisa Džonsona a koji je izvavao buru u zemlji.

Britanski kovid-pasoši, kako je planirano, neće važiti samo za putovanja, već i kao „ulaznice“ u pabove, restorane, noćne klubove, bioskope, stadione… Pilot projekat započeće nakon završetka rada na ažuriranoj verziji aplikacije zdravstvenog sistema koja će korisnicima omogućiti da dokažu da su vakcinisani protiv korona virusa.

Kako britanski mediji otkrivaju, Džonson će dati zeleno svetlo za kovid-pasoše u ponedeljak, a očekuje se da će njihovo njihovo uvođenje će pokrenuti ogroman politički spor.

 

„Dejli mejl“ piše da će Džonsonov plan za ukidanje gotovo svih ograničenja do 21. juna mogao da zavisi od toga kako će se sistem kovid-pasoša pokazati u praksi. On je u četvrtak naglasio da će sistem služiti za „maksimalno poverenje između preduzeća i mušterija“, kao i da će svaka potencijalna šema omogućavati ljudima da, uz vakcinalni status, prilože i dokaze o prisustvu antitela ili negativan test.

Ove vesti dolaze u nedelji u kojoj je vakcinisano 93 odsto Britanaca starijih od 50 godina, a stopa širenja virusa i hospitalizacija nastavila da pada uprkos tome što su se učenici vratili u škole i mnoge mere ukinule.

 

Istovremeno, britanska vlada uskoro pokreće nekoliko pilot-šema kojima će omogućiti većem broju ljudi da prisustvuje određenim događajima između 12. aprila i 11. maja. Među tim događajima će biti neke fudbalske utakmice, svetsko prvenstvo u snukeru i dodela muzičkih nagrada BRIT Awards zakazana za 11. maj.

 

Prisutni će moći da uđu samo sa negativnim testom, a moraće da se testiraju i nakon događaja kako bi se registrovale eventualne infekcije.

Izvori kažu da će se ove šeme takođe koristiti za testiranje nove tehnologije potrebne za kovid-pasoše.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube