Naslovna Najnovije PORUKA ZAPADU: Zastrašujući snimak konvoja koji nosi opremu za ruske nuklearne snage...

PORUKA ZAPADU: Zastrašujući snimak konvoja koji nosi opremu za ruske nuklearne snage (VIDEO)

0
Zastrašujući snimak konvoja koji nosi opremu za ruske nuklearne snage mogao bi da bude „poruka Zapadu“, tvrdi vojni obaveštajni stručnjak. Na snimku, snimljenom na nepoznatoj lokaciji u centralnoj Rusiji, vidi se voz natovaren vozilima i opremom koji očigledno ide ka liniji fronta u Ukrajini, prenosi britanski San.

Poljski vojni analitičar Konrad Muzika rekao je da je voz povezan sa jedinicom koja upravlja sa desetak centralnih skladišta nuklearnog oružja.

„Ovo je zapravo oprema koja pripada 12. glavnoj upravi Ministarstva odbrane Rusije. Uprava je odgovorna za nuklearnu municiju, njeno skladištenje, održavanje, transport i izdavanje jedinicama“, rekla je Muzika i naglasila da se na snimku ni na koji način ne vidi „pripreme za nuklearno lansiranje“.

On, međutim, dodaje da je značajno to što se to dešava nakon što je Ukrajina upozorila na „veoma visok” rizik da Rusija koristi taktičko nuklearno oružje.

 

„To bi mogao biti oblik signalizacije Zapadu da Moskva eskalira“, rekla je Muzika, misleći na govor ruskog predsednika Vladimira Putina u petak i njegovo upozorenje na nuklearni rat. Muzika je takođe sugerisala da bi Rusija mogla da pomeri ovu opremu uoči vežbi za svoje strateške raketne snage – glavni nuklearni faktor odvraćanja zemlje.

Ruske snage RVSN obično intenzivno treniraju tokom jeseni“, objasnio je on. „Rusija bi mogla da izvede vežbu strateškog odvraćanja Grom u oktobru, tako da bi ovaj voz mogao da bude priprema za tu vežbu.

„Grom“ su godišnji manevri velikih razmera ruskih strateških nuklearnih snaga.

Izvor: Kurir/Net

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube