24.7 C
Banja Luka

POSLE VIŠE OD 50 GODINA, OVA FOTOGRAFIJA I DALJE OSTAVLJA LJUDE BEZ TEKSTA: Na slici su 2 muškarca, ali ne rade ono što mislite!

Fotograf Roko Morabito je jula 1967. godine vozio 26 Zapadnom ulicom u gradu Džeksonvilu na Floridi žureći da uradi zadatak za svoje novine.

Ono što se zatim desilo je promjenilo život svim akterima ove priče.

Dva radnika, Džej Di Tomson i Rendal Dži Čempion su radili rutinsko održavanje bandera kada se desilo nešto jezivo – Rendal je izgubio svjest jer je dotakao niskonaponsku žicu na elektrovodu, a Džej Di, vidjevši svog kolegu onesvješćenog, brzo mu je pritekao u pomoć i dao vještačko disanje, odnosno „usta na usta“.

Sreća u nesreći je što je čovjek bio vezan sigurnosnim pojasom, pa nije pao sa velike visine. Tomson je bio ispod njega, brzo je reagovao i spasio mu život.

Nije mogao da izvede ranimaciju, odnosno CPR zbog položaja tijela kolege i uradilo je sledeću najbolju stvar i nije stao dok nije osjetio Rendalov puls i tek tada ga spustio sa bandere.

Nosio ga je na svojim leđima, a pomogao mu je još jedan radnik i oni su uspeli da Rendala održe u životu dok nije stigla hitna pomoć i odvezla ga u bolnicu. Bilo je izvesno vrijeme, dok se nije oporavio.

Rendal je živio još 35 godina, a preminuo je 2002. u 64. godini. Njegov spasilac je još uvek među živima.

Što se fotografa tiče, on je pozvao hitnu pomoć i zgrabio fotoaparat.

– Prošao sam te radnike i išao da obavim svoj zadatak. Opalio sam 8 fotografija u nizu i pomislio sam da bih mogao da se vratim i napravim još koju

Međutim, kada se Morabito vratio kod radnika, začuo je vrisak i vidio čovjeka kako visi sa stuba.

– Gospode Bože! nisam znao šta da radim. Fotografisao sam brzo. Tompson je trčao prema stubu. Otišao sam do kola i pozvao pomoć. Vratio sam se do bandere i Džej Di je davao „usta na usta“ Rendalu. Pomjerio sam se, sve dok nisam udario u zid kuće, dalje nisam mogao i tada sam usnimio još jednu fotografiju. Čuo sam Tomsona kako viče – Diše! –

Roko Morabito je osvojio Pulicerovu nagradu za ovu fotografiju 1968. godine koju svi nazvali „Poljubac života“ odnosno The Kiss of Life. Tokom godina objavljivana je širom svijeta.

Inače, Morabito je rođen u Port Česteteru, u Njujorku, a preselio se na Floridu kada je imao 5 godina. Sa 10 godina je prodavao novine Jacksonville Journal.

Učetvovao je u II svjetskom ratu kao strijelac na avionu B-17. Posle rata se vratio u Žurnal i krenuo sa karijerom sportskog fotografa.

Radio je za Jacksonville Journal 42 godine, 33 godine kao fotograf, da bi se penzionisao 1982. Preminuo je 5. aprila 2009.

 

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here